Hogyan történik a röntgen vizsgálat?

A röntgenvizsgálat majdnem a legrégebbi képalkotó diagnosztikai vizsgálat. Az emberi testet ért mechanikai károkat a törést, zúzódást, gyulladásokat, daganatokat, amely teret foglalnak el a testben, és az idegen tárgyakat, amelyek valamilyen módon bejutottak a testünkbe, ezeket az elváltozásokat diagnosztizálja.
Hogyan történik a röntgen vizsgálat?

Ehhez azonban eszközre és felszerelésekre is szükség van, amiket a sugárvédelmi ruházat webáruházban is beszerezhetünk.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy hogyan zajlik egy vizsgálat, milyen eszközökre van szükség ahhoz, hogy minden rendben menjen.

Mi történik egy röntgen során?

A vizsgálat során a röntgen sugarak áthatolnak a test felszínén és szóródnak vagy nyelődnek el a testet alkotó szövetekben attól függően, hogy milyen sűrűségűek a szövetek.

A sűrűbb anyagok a csontok, a meszesedések vagy implantátumok jellemzően fehérek a felvételeken, míg a levegő fekete, az izmok és a zsír szürkék. Néhány röntgen vizsgálathoz kontrasztanyag használata is szükséges lehet, amit intravénásan, belélegezve, vagy nyeléssel juttatnak a páciens szervezetébe.

A kontrasztanyag valamilyen jód tartalmú vegyület, amely a röntgen felvételen jól kirajzolja az általa elfoglalt teret a testben. A kontrasztanyaggal szembeni allergiáról tájékoztatni kell a szakembereket.

A röntgen vizsgálatok típusai

● egyszerű röntgenfelvétel: törések, ficamok, sérülések, gyulladások, elváltozások

● CT vizsgálat: a röntgen speciálisabb formája, szeletenként alkot képet a vizsgálandó szervről

● angiográfia: az erek vizsgálata kontrasztanyag segítségével

● átvilágítás: mozgóképet ad a testről

A vizsgálatok során kismértékű radioaktív sugárzás éri a testet, amely kis mértékben ugyan, de növeli a daganatos betegségek kialakulását.

A legnagyobb sugárterhelést a CT és az angiográfia jelenti, azonban még mindig sokkal kevesebbet mint a vizsgálat hiánya.

Terhesség alatt a röntgenvizsgálatok alkalmazása ellenjavalt, mert megzavarhatja a magzat fejlődését. A másik a vizsgálat során nem kívánt események nagy része a kontrasztanyagok használatához kapcsolódik. Nagyon ritkán súlyosabb szövődmények is előfordulhatnak.

A röntgenvizsgálatok fájdalommentesek és gyorsan elvégezhetők, de a felvétel készítése alatt nem szabad mozogni. Az érintett testfelületen semmiféle fémtárgy, óra, ékszer nem viselhető.

Munkahelyi ártalom

A röntgen vizsgálat során minimális sugárterhelésnek vagyunk kitéve ugyan, de azok az egészségügyben dolgozók, akik minden nap ezek között az eszközök között dolgoznak sokkal komolyabb védelemre szorulnak.

Szigorú szabályok határozzák meg, hogy ezek a dolgozók milyen sugárterhelésnek lehetnek kitéve, megfelelő-e a védettség.

Minden beteg mellett nem kell a vizsgálat során ott tartózkodni, hiszen egy másik helyiségben nem éri a sugárterhelés a dolgozót, viszont ugyanúgy el tudja végezni a szükséges dolgokat.

Ha a beteg mellett kell maradni, speciális védőruhát szükséges viselni, akkor ha ezek ezek megfelelnek a szabványoknak, akkor a védelem tökéletes lehet. Természetesen árnyékolókkal és paravánokkal lehet csökkenteni a sugárzást, annak érdekében, hogy a kórházi dolgozókat kevesebb károsodás érje.

Ilyen dolgozók az orvosok, nővérek, asszisztensek. A sugárterhelés nem attól függ, hogy mennyit dolgozik az alkalmazott, hanem attól, hogy milyen mértékű sugárterhelés éri, van-e védelem és az megfelelő-e.

Összegezve

A sugárvédelmi ruhákat amelyeket webáruházban is megvásárolhatóak, a röntgen képalkotó vizsgálat alkalmazása esetében használják a röntgen sugárzás által nem érintett testrész védelmére illetve a vizsgálatnál jelenlévő dolgozók védelme érdekében.

Kapcsolódó cikkek

Elnézést, mit is mondott? Van megoldás a nagyothallás ellen!

Elnézést, mit is mondott? Van megoldás a nagyothallás ellen!

Ha a hallásunk romlik, akkor az egészségünk és a szociális életünk is, de szerencsére van segítség.

A szelén és a fertőzések

A szelén és a fertőzések

A szervezetünknek mindenféle tápanyagra szüksége van, hogy egészségesen működjön. A szelén, mint ahogyan sok más vitamin és ásványi anyag, kitüntetett szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében. A cikkben felsoroljuk, hogy mi mindenre jó még

4 táplálékkal az Alzheimer-kórral szemben - az Alzheimer-kórnak csökken az esélye, ha egészségesen táplálkozunk.

Alzheimer-kór, demencia, memóriaromlás - milyen ételek fogyasztásával tudjuk megelőzni

Az Alzheimer-kór nem csak az idősebb személyek betegsége. Az egészséges táplálkozással azonban jelentősen csökkenthetjük ennek a betegségnek az esélyét.