Bebizonyosodott: tápanyagokkal is tehetünk az Alzheimer-kór ellen

Egy európai tanulmány szerint az Omega 3 zsírok, a vitaminok és egyéb tápanyagok lassíthatják a demencia kialakulását.
Bebizonyosodott: tápanyagokkal is tehetünk az Alzheimer-kór ellen

Gyógyhatású táplálékkiegészítőkkel is lassítható a demencia kialakulása - legalábbis erre az eredményre jutott egy 2008 óta folyamatban lévő, Európai Unió által finanszírozott tanulmány.

Ennek során a tudósok összesen 311 résztvevőt vizsgáltak 4 ország összesen 11 klinikáján, akiket különböző mértékben előrehaladott demenciával kezeltek. Végül több mint 80 fő eredményeit sikerült a teljes időszakra vonatkozóan kiértékelni.

“Ami meglepett bennünket, hogy az ilyen készítmények három év alatt fokozatosan növekvő hatást fejtettek ki” - mondta el a demenciaprevenció professzora, Tobias Hartmann a Saarlandi Egyetemről.

A táplálékkiegészítőket szedő betegek kognitív képességei ugyanis 45-60 százalékkal lassabban romlottak, mint azoké, akik placebót kaptak az ilyen készítmények helyett.

Különbségek adódtak az emlékek elvesztésének tempójában is. Azoknál ugyanis, akik a táplálékkiegészítőket szedték, a folyamat 70 százalékkal lelassult. Sőt mi több: az MRI vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy az étrendkiegészítőket szedők agya 20 százalékkal lassabban zsugorodik, mint társaiké.

Az ideghalál felelős a betegségért

Világszerte körülbelül 47 millióan szenvednek demenciában vagy Alzheimer-kórban, és a magas várható élettartam miatt ezek a számok a jövőben csak növekedni fognak. 2050-re az érintettek már 117 és 130 millió között lesznek.

A betegség okát egyértelműen még nem sikerült azonosítani, ám ami biztos: az idegek fokozatos elhalása okozza a kognitív képességet romlását, majd visszafordíthatatlan elvesztését, amíg a beteg egy kisgyermek szintjére nem esik vissza. Ekkor már ápolásra szorul.

Az Alzheimer-demencia, azaz Alzheimer-kór jelenleg még gyógyíthatatlan, és gyógyszerekkel is aligha tartható kordában. Habár folyamatos kutatások zajlanak a tárgyban, az elmúlt 20 évben nem sikerült áttörést elérni.

“Jelenleg azt sem tudjuk, hogyan lassíthatjuk tartósan a betegséget. Olyan terápiát sem találtunk, ami két év után is fennálló hatást mutatott volna. Egészen mostanáig” - mondja Hartmann professzor.

A tanulmány során használt készítmény a Fortasyn Connect volt, amely speciális kombinációban tartalmaz Omega 3 zsírsavat, vitaminokat és egyéb mikrotápanyagokat, mint a szelén, a foszfor vagy a folsavak. Helyet kapnak benne emellett a sejtmembrán és az idegi szinapszisok egyes fiziológiás építőelemei is. “Ezek általánosan használt összetevők, nem titkos a recept” - mondja a professzor.

A résztvevők, akik ivójoghurttal keverten kapták a készítményt, mindannyian legalább a kezdődő demencia tüneteiben szenvedtek. Ezek már jóval a betegség elhatalmasodása előtt észlelhetők: a szavak eltűnnek a rövidtávú memóriából, egyre nehézkesebb a mozgás, problémák adódnak az olvasással. Minden érintett érzékeli a maga szellemi hanyatlását - mondja Hartmann, és ez így folytatódik, egyre nehezebbé téve a hétköznapokat. Az érintettek például rendszeresen eltévednek, vagy nem tudnak többé bánni a pénzzel.

Az MRI-felvételeken már ebben a stádiumban is jól látható a hippokampusz Alzheimer-kórra jellemző zsugorodása. A professzor felhívta rá a figyelmet: nagyon fontos, hogy a tápanyagokat már ebben a fázisban elkezdjék adagolni a betegeknek. Minél korábban kezdődik a kezelés, annál jobb eredmény remélhető tőle.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: a készítmény nem gyógyítja meg a betegeket. Inkább abban segít, hogy minél hosszabb ideig önellátók és gondokodásra képesek maradjanak, esetleg felkészülhessenek a későbbi leépülésre.

Kapcsolódó cikkek

4 táplálékkal az Alzheimer-kórral szemben - az Alzheimer-kórnak csökken az esélye, ha egészségesen táplálkozunk.

Alzheimer-kór, demencia, memóriaromlás - milyen ételek fogyasztásával tudjuk megelőzni

Az Alzheimer-kór nem csak az idősebb személyek betegsége. Az egészséges táplálkozással azonban jelentősen csökkenthetjük ennek a betegségnek az esélyét.

Vitamin ABC - bemutatjuk a legfontosabb vitaminokat

Vitamin ABC - bemutatjuk a legfontosabb vitaminokat

A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin - mutatjuk, melyik mire jó

A cukorbetegség sok komoly és veszélyes - A cukorbetegség 5 komoly tünete – tünettel jár együtt.

A cukorbetegség 5 komoly tünete

A cukorbetegséget néma gyilkosnak is nevezik, merthogy sok tünet már csak a betegség előrehaladottabb állapotában alakul ki. Mire figyeljünk? Mutatunk 5 tünetet, amelyet nagyon komolyan kell venni.