Az alkohol rossz hatással van a tápanyagok felszívódására

Az alkohol kis mértékben és nem rendszeresen fogyasztva, nem árt az egészségnek. Azonban sajnos, sokan fordulnak az alkoholhoz, amikor stressz éri őket, mert azt gondolják, hogy az alkohol segítségükre van a stressz levezetésében, a stressz oldásában, pedig ez egyáltalán nincs így. Az alkohol nemhogy a stressz levezetésében és megszüntetésében nem segít, de még a létfontosságú tápanyagok felszívódását is meggátolja.
Az alkohol - Az alkohol rossz hatással van a tápanyagok felszívódására – tápanyagokat von el a szervezetből.

Az alkohol és a betegségek

Ma már tudományos vizsgálati eredmények is alátámasztják, hogy az alkohol, nagyobb mennyiségben fogyasztva, negatívan hat az egészségre. A mindennapos és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás súlyosan károsítja az egészséget. A mértéktelen alkoholfogyasztás okozhat májbetegséget, szívbetegséget és egyes rákos betegségek kialakulásáért is felelőssé tehető. Egyes kutatások arra világítanak rá, hogy az alkohol még egyes tápanyagok, köztük a cink felszívódását is meggátolja, ami szintén sok-sok egészségügyi problémát generálhat.

A cink szerepe az egészségünk megőrzésében

A cink, egy olyan tápanyag, amely kiemelt szerepet játszik a növekedésben és a fejlődésben, fontos szerepe van a DNS szintézisben, a normál sejtosztódáshoz is szükségünk van cinkre, illetve a megfelelő sebgyógyulást is biztosítani tudja. A cink, az immunrendszer védelmében is kitüntetett szerepet játszik, illetve a fertőzések leküzdéséhez is szükségünk van erre az ásványi anyagra.

A cink csodálatos tulajdonságai

Amennyiben odafigyelünk a cinkbevitelre, úgy akár egy megfázás esetén, elkerülhetjük az olyan súlyos szövődményt is, mint a tüdőgyulladás. A cinkről bebizonyosodott, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, de ismeretes még az antivirális és a gyulladásgátló tulajdonsága is. Az influenza, akár egy hétre is ágynak dönthet bennünket, de megfelelő cinkpótlással nem csak a tünetek súlyosságát kerülhetjük el, de a betegség időtartalmát is lerövidíthetjük.

Az alkohol, a cink és más tápanyagok

Az alkoholnak sok negatív hatása van az emberi szervezetre. Az egyik negatív tulajdonsága az, hogy csökkenti a cink felszívódását, és így sok betegségnek nő meg jelentősen a kockázata. Természetesen, nem csak ennek az értékes tápanyagnak a szintje csökken, ha mértéktelenül fogyasztunk alkoholt, hanem más tápanyagok sem szívódnak fel és hasznosulnak kellőképpen.

A mértéktelen alkoholfogyasztás, az egyes B-vitaminok felszívódását is meggátolja. Ezek a vitaminok a következők: B1-vitamin, B3-vitamin, B9-vitamin és B12-vitamin. A B1-vitaminnak kitüntetett szerepe van a tápanyagok energiává alakításában, a B3-vitamin a DNS helyreállításában játszik fontos szerepet, a B9-vitamin a vörösvértestek termelődését támogatja meg, míg a B12-vitamin az idegrendszer megfelelő működését biztosítja. Amennyiben ezek a vitaminok hiányoznak a szervezetünkből, úgy számos betegség is jelentkezhet. Például a demencia, vagy a perifériás neuropátia.

Az alkohol, C- és D-vitamin felszívódását is gátolja. Mindkét vitamin többek között, az immunrendszer védelmét látja el. Ha az immunrendszerünk nem működik megfelelően, úgy nagy esélye van a fertőzések és a betegségek kialakulásának.

Kapcsolódó cikkek

Az egyik legfontosabb ásványi anyag - Miért olyan fontos a magnézium?- a magnézium.

Miért olyan fontos a magnézium?

Az embereknek tápanyagokra, azaz vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségük. Az egyik legfontosabb ásványi anyag, a magnézium. A magnézium nem csupán az idegrendszer működésének szabályozásában vesz részt, hanem több más testi funkciót is ellát. Mutat

7 étel, ami tényleg meghosszabbítja az életed

7 étel, ami tényleg meghosszabbítja az életed

A tudomány feltárta, hogy léteznek úgynevezett élethosszabbító táplálékok.

Elnézést, mit is mondott? Van megoldás a nagyothallás ellen!

Elnézést, mit is mondott? Van megoldás a nagyothallás ellen!

Ha a hallásunk romlik, akkor az egészségünk és a szociális életünk is, de szerencsére van segítség.