Milyen egészségügyi előnyei vannak a nyelvtanulásnak?

Évtizedekkel ezelőtt Magyarországon kötelezően az orosz nyelvet tanították az iskolákban. Ma már bármilyen nyelvet elsajátíthatunk csak úgy kedvtelésből, bizonyos szintig akár ingyen is. Bár az idősebb generáció nehezen tudja elfogadni a mostani élethosszig tartó tanulás szükségességét, korunkban egy szakma vagy nyelv megtanulása nem elég a nyugdíjas kor eléréséig. Tény, hogy bőven akad egészségügyi előnye annak, ha folyamatosan karban van tartva az agy ezen része. Ebben a cikkben arról számolunk be, hogy miért éri meg nyelvet tanulni.
Milyen egészségügyi előnyei vannak a nyelvtanulásnak?

A nyelvtanulás hatásai

Sokan úgy gondolják, hogy egy nyelvet jól megtanulni csak gyerekkorban lehet, a tudomány azonban bebizonyította, hogy bármely életkorban el lehet sajátítani egy új nyelvet, ami számos előnnyel jár. Egyik legkedvezőbb hatása a nyelvtanulásnak az agyra van, a szellemi mozgékonyságra és ez nemcsak a fiatalok kiváltsága, hanem az idősebb generációé is. Angol tanfolyam online nyelviskolától is igénybe vehető, ha időnként egy kis segítségre van szükség.

Lassuló szellemi leépülés

Egy intelligencia kutatás eredményéből az derült ki, hogy azok az emberek, akik két vagy több nyelvet beszéltek, 70 éves korukban jobb kognitív képességekkel rendelkeztek mint azok, akik csak egy nyelvet beszéltek.

Az egyik legfontosabb következtetés az volt, hogy aki két vagy több nyelvet ismer, azoknál az Alzheimer-kór később alakul ki, mint aki csak egy nyelvet beszél.

Bár senki sincs védve ettől a neurodegeneratív betegségtől, kimutatták, hogy a nyelvet tanulóknál akár öt évvel eltolható ez a betegség.

A memória fejlődése

Amikor fejlesztjük az agyunkat, akkor az nyilvánvaló változásokon megy keresztül, ezt tudományosan kimutatták. Az agy memóriával kapcsolatos részei fizikailag megnőnek ha egy új nyelvet tanulunk, ezt egy Svédországban végzett tanulmány MRI-vizsgálatokkal mutatta ki.

A másik tudományos tény, hogy bizonyos szavakat a két vagy több nyelven beszélők gyorsabban képesek feldolgozni, főleg ha egy szónak két nyelven ugyanaz a jelentése.

Létfenntartás

Az sem utolsó szempont, hogy a nyelvtudásból biztosítani lehet a megélhetésünket.

Online tanulás az egészségért

A nyelvtanuláshoz ma már tanulócentrikus oktatás párosul. Nem kell személyesen sem jelen lenni ha nem akarsz.

Ha az angol tanulás mellett dönt valaki, akkor az online módszerekkel rugalmas időbeosztással a saját tempónk szerint haladva tanulhatunk úgy, hogy mi magunk írjuk meg az órarendet.

Összességében elmondható, hogy nyelvet tanulni mindig érdemes, nem csak az agyunk fejlődése szempontjából, hanem a sikerélmények hatására sokkal elégedettebbek is leszünk. Ráadásul nem gátló tényező az sem, ha mozgásukban már korlátozottabbak az idősebbek, hiszen a foteljükből online tanulhatnak nyelvet, ha akarnak.

Kapcsolódó cikkek

Milyen egészségügyi előnyei vannak a nyelvtanulásnak?

Milyen egészségügyi előnyei vannak a nyelvtanulásnak?

Szeretnéd tudni, hogy milyen előnyei vannak annak, ha nyelvet tanulsz? Ebben a cikkben az egészségügyi hatásokat fejtjük ki.

Munka mellett végezhető képzések

Munka mellett végezhető képzések

Összegyűjtöttünk néhány munka mellett végezhető képzést, amikkel új lehetőségek tárulhatnak fel, ha karrierváltáson, tanuláson gondolkodnánk.