Az antioxidánsok védelmet jelenthetnek számunkra

Az antioxidánsok szerepe kiemelkedő. Nagyon sok fertőzéstől és betegségtől óvhatnak meg bennünket és még az immunrendszerünk védelmét is ellátják. Nagyon sokféle antioxidáns létezik. Vitaminok közül kiemelkedő antioxidáns - tartalommal bír a C-vitamin. A cikkben, azonban egy másik antioxidánsról, azaz a glutationról lesz szó, amely antioxidáns nem csak abban nyújt segítséget, hogy elkerülhetnek bennünket a betegségek, hanem a hosszabb élettartamot is biztosítani tudja.
Az antioxidánsok védelmet jelenthetnek számunkra

Miért is olyan hasznos a glutation?

A szervezetünkben szabadgyökök keletkezhetnek, mégpedig sok tényező játszik ebben szerepet. A szabadgyök-képződésben szerepet játszik a levegő szennyezettsége, a dohányzás, az alkohol mértéktelen fogyasztása, a stressz és az egészségtelen, főként a feldolgozott, adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek. A szabadgyök, amennyiben nagy mennyiségben halmozódik fel a szervezetben, úgy oxidatív stresszt okoz, és így különféle betegségek alakulhatnak ki. Az egyik legjobb antioxidáns, a glutation, amelynek az egyik pozitív tulajdonsága az, hogy megakadályozza a szervezetben a szabadgyök-képződést. Ez által pedig védelmet jelent a test sejtjei és szövetei számára az oxidatív stressz káros és gyulladást okozó hatásaitól.

A glutation más antioxidánsokat is támogathat és segítséget nyújthat azok újrahasznosításában. Melyek ezek a tápanyagok? Ez a C-vitamin, a koenzim Q10, az alfa-liponsav és az E-vitamin.

A glutation olyan méreganyagokhoz kötődik, amelyek nagyon sok kárt képesek okozni az emberi szervezetben. Ilyenek a nehézfémek és az olyan méreganyagok, amelyek például a növényirtó szerekben is megtalálhatók. A glutation tehát megköti ezeket a toxikus anyagokat, így azok nem tudnak a szervezetben betegségeket okozni.

A glutation és az immunrendszer

A glutationnak nagyon sok feladata van. Többek között elősegíti a fehérjeszintézist, illetve a T-sejtek és a makrofágok működését is megtámogatja. A glutationnak másik csodás hatása az, hogy apoptózist okoz, azaz a rákos sejtek pusztulását képes előidézni. Tudományos kutatások igazolják ennek a tápanyagnak a vírusölő hatásait is.

Mi történik, ha alacsony a glutation szintünk?

Amennyiben csak kevés glutation található a szervezetben, úgy különféle betegségek alakulhatnak ki. Ilyen a szívbetegség, a rákos megbetegedések és az olyan neurodegeneratív betegség, mint az Alzheimer - kór.

Hogyan növelhetjük a glutation szintünket?

Ha olyan táplálékokat veszünk magunkhoz, amelyek tartalmazzák a glutation építőelemeit. Ilyen táplálék a spenót, az avokádó, a narancs, a paradicsom, vagy éppen a sárgadinnye.

Kapcsolódó cikkek

4 táplálékkal az Alzheimer-kórral szemben - az Alzheimer-kórnak csökken az esélye, ha egészségesen táplálkozunk.

Alzheimer-kór, demencia, memóriaromlás - milyen ételek fogyasztásával tudjuk megelőzni

Az Alzheimer-kór nem csak az idősebb személyek betegsége. Az egészséges táplálkozással azonban jelentősen csökkenthetjük ennek a betegségnek az esélyét.

Az alkohol - Az alkohol rossz hatással van a tápanyagok felszívódására – tápanyagokat von el a szervezetből.

Az alkohol rossz hatással van a tápanyagok felszívódására

A nagy mennyiségben, azaz a mértéktelenül fogyasztott alkohol, jelentősen lecsökkenti a tápanyagok felszívódását. A tápanyaghiány viszont különféle betegségeket okozhat. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

Vitamin ABC - bemutatjuk a legfontosabb vitaminokat

Vitamin ABC - bemutatjuk a legfontosabb vitaminokat

A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin - mutatjuk, melyik mire jó