Elnézést, mit is mondott? Van megoldás a nagyothallás ellen!

Korábban bevett dolog volt barátokkal beszélgetni, de mostanában minden társalgás egy kvízműsorra emlékeztet. Milyen szót is mondott a másik? Krémet, rémet vagy esetleg mémet?
Elnézést, mit is mondott? Van megoldás a nagyothallás ellen!

Akinek kezdődő hallásvesztése van, annál a mássalhangzók gyakran összemosódnak. Ilyenkor az agynak villámgyorsan kell behelyettesítenie, melyik szó passzolna a mondatba.

“Ez jelentős mértékű szellemi kapacitást köt le, amit az ember szívesebben használna másra” - mondja a fül-orr-gégész Jan Löhler.

Sokan azonban ahelyett, hogy segítséget kérnének, inkább átadják magukat a sorsnak. Ez pedig veszélyes lehet. A hallásvesztéssel küzdők kivonhatják magukat a családi ünnepek, baráti találkozók vagy akár a színházba járás alól. A szégyenérzet visszatartja őket, ami elmagányosodáshoz és később depresszióhoz is vezethet.

“Sokan még mindig úgy tekintenek a hallókészülékre, mint ami egy lépéssel van a járókeret előtt. Ez azonban óriási tévedés!” - hangsúlyozza a szakorvos. A probléma olyannyira általános, hogy becslések szerint akár minden ötödik felnőtt küzdhet vele.

A legnagyobb kihívást a háttérzajban történő beszélgetések jelentik, de a nagy termekben, így a moziban, színházban, templomban történő társalgások is. Ha ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy nagyobb erőfeszítésbe telik meghallanunk a másikat, feltétlenül csináltassunk - itthon is ingyenesen elérhető - hallásvizsgálatot!

A fül-orr-gégész ennek során kifaggatja a pácienst, milyen helyzetekben lépnek fel a panaszai a legjellemzőbben? Van-e esetleg fülzúgása, fülcsengése is? Társul-e szédülés, nyomásérzés vagy egyéb fájdalom is hozzá? Végül megvizsgálja a belső fület, a dobhártyát és különböző hallásteszteket végez, hiszen maga a nagyothallás pusztán tünet - ki kell zárni a gyulladás vagy akár a tumor lehetőségét is.

A legjellemzőbb azonban, hogy a panasz a kor előrehaladtával alakul ki: elsősorban az 50 év felettiek szenvednek tőle. Először a magasabb hangok esnek ki, ez a mássalhangzókat teszi kevésbé megkülönböztethetővé. Erről a csigaalakban felépülő belső fül struktúrája tehet, ahol a hallószőrök épp úgy különböző hangmagasságokért felelnek, akárcsak a zongora billentyűi. Elsőként jellemzően a legfelsőbb tartományokért felelős szőrök pusztulása kezdődik meg. Erre pedig sem gyógyszerek, sem műtét nem jelenthet megoldást, egyedül a hallókészülékként ismert eszközök. Aggodalomra azonban semmi ok.

A ma forgalomban lévő hallókészülékek már jóformán tökéletesen elrejthetők a környezetünk elől, ráadásul formában, dizájnban és funkcióban is alkalmazkodnak a páciens elvásáraihoz. Ezen felül még szívósak is: egy mai hallókészülék élettartama átlagosan 6 év. Hatékonyan szűrik meg a környezetből érkező zajokat. Akár bluetooth-ra is állíthatók, így magas minőségben élvezhetjük a telefonbeszélgetéseket, de akár a zenét vagy videók hangját is. Az audiológus pedig minden esetben segít, hogy megtaláljuk a számunkra legtökéletesebb eszközt.


Kapcsolódó cikkek

7 étel, ami tényleg meghosszabbítja az életed

7 étel, ami tényleg meghosszabbítja az életed

A tudomány feltárta, hogy léteznek úgynevezett élethosszabbító táplálékok.

A szelén és a fertőzések

A szelén és a fertőzések

A szervezetünknek mindenféle tápanyagra szüksége van, hogy egészségesen működjön. A szelén, mint ahogyan sok más vitamin és ásványi anyag, kitüntetett szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében. A cikkben felsoroljuk, hogy mi mindenre jó még

Hasznos tanácsok a másnaposság leküzdésére

Hasznos tanácsok a másnaposság leküzdésére

A cikkben remek tanácsokat olvashatsz a másnaposság leküzdésére.