Elnézést, mit is mondott? Van megoldás a nagyothallás ellen!

Korábban bevett dolog volt barátokkal beszélgetni, de mostanában minden társalgás egy kvízműsorra emlékeztet. Milyen szót is mondott a másik? Krémet, rémet vagy esetleg mémet?
Elnézést, mit is mondott? Van megoldás a nagyothallás ellen!

Akinek kezdődő hallásvesztése van, annál a mássalhangzók gyakran összemosódnak. Ilyenkor az agynak villámgyorsan kell behelyettesítenie, melyik szó passzolna a mondatba.

“Ez jelentős mértékű szellemi kapacitást köt le, amit az ember szívesebben használna másra” - mondja a fül-orr-gégész Jan Löhler.

Sokan azonban ahelyett, hogy segítséget kérnének, inkább átadják magukat a sorsnak. Ez pedig veszélyes lehet. A hallásvesztéssel küzdők kivonhatják magukat a családi ünnepek, baráti találkozók vagy akár a színházba járás alól. A szégyenérzet visszatartja őket, ami elmagányosodáshoz és később depresszióhoz is vezethet.

“Sokan még mindig úgy tekintenek a hallókészülékre, mint ami egy lépéssel van a járókeret előtt. Ez azonban óriási tévedés!” - hangsúlyozza a szakorvos. A probléma olyannyira általános, hogy becslések szerint akár minden ötödik felnőtt küzdhet vele.

A legnagyobb kihívást a háttérzajban történő beszélgetések jelentik, de a nagy termekben, így a moziban, színházban, templomban történő társalgások is. Ha ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy nagyobb erőfeszítésbe telik meghallanunk a másikat, feltétlenül csináltassunk - itthon is ingyenesen elérhető - hallásvizsgálatot!

A fül-orr-gégész ennek során kifaggatja a pácienst, milyen helyzetekben lépnek fel a panaszai a legjellemzőbben? Van-e esetleg fülzúgása, fülcsengése is? Társul-e szédülés, nyomásérzés vagy egyéb fájdalom is hozzá? Végül megvizsgálja a belső fület, a dobhártyát és különböző hallásteszteket végez, hiszen maga a nagyothallás pusztán tünet - ki kell zárni a gyulladás vagy akár a tumor lehetőségét is.

A legjellemzőbb azonban, hogy a panasz a kor előrehaladtával alakul ki: elsősorban az 50 év felettiek szenvednek tőle. Először a magasabb hangok esnek ki, ez a mássalhangzókat teszi kevésbé megkülönböztethetővé. Erről a csigaalakban felépülő belső fül struktúrája tehet, ahol a hallószőrök épp úgy különböző hangmagasságokért felelnek, akárcsak a zongora billentyűi. Elsőként jellemzően a legfelsőbb tartományokért felelős szőrök pusztulása kezdődik meg. Erre pedig sem gyógyszerek, sem műtét nem jelenthet megoldást, egyedül a hallókészülékként ismert eszközök. Aggodalomra azonban semmi ok.

A ma forgalomban lévő hallókészülékek már jóformán tökéletesen elrejthetők a környezetünk elől, ráadásul formában, dizájnban és funkcióban is alkalmazkodnak a páciens elvásáraihoz. Ezen felül még szívósak is: egy mai hallókészülék élettartama átlagosan 6 év. Hatékonyan szűrik meg a környezetből érkező zajokat. Akár bluetooth-ra is állíthatók, így magas minőségben élvezhetjük a telefonbeszélgetéseket, de akár a zenét vagy videók hangját is. Az audiológus pedig minden esetben segít, hogy megtaláljuk a számunkra legtökéletesebb eszközt.


Kapcsolódó cikkek

Hasznos tanácsok a másnaposság leküzdésére

Hasznos tanácsok a másnaposság leküzdésére

A cikkben remek tanácsokat olvashatsz a másnaposság leküzdésére.

7 étel, ami tényleg meghosszabbítja az életed

7 étel, ami tényleg meghosszabbítja az életed

A tudomány feltárta, hogy léteznek úgynevezett élethosszabbító táplálékok.

Az antioxidánsok védelmet jelenthetnek számunkra

Az antioxidánsok védelmet jelenthetnek számunkra

Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak az életünkben, pontosabban, az egészségünk megőrzésében. Az egyik ilyen antioxidáns, a glutation. Lássuk, hogy milyen pozitív hatása is van ennek az antioxidánsnak!