A citrusos gyümölcsök a konyha királynői – Készíts citromos halat és narancsos kacsát

A citrusos gyümölcsök táborát színesíti a narancs, a citrom, a lime, a grapefruit és a mandarin is. Ezek a gyümölcsök, rendkívül sok antioxidáns vitamint tartalmaznak, így sokféle krónikus betegséggel szemben élvezhetünk védelmet, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezeket a gyümölcsöket.
A halételekhez és a kacsasülthez is-  A citrusos gyümölcsök a konyha királynői – Készíts citromos halat és narancsos kacsát – használhatunk citromot és narancsot.

A citrus gyümölcsök aktívan részt vesznek a vércukorszint szabályozásában, illetve magas rosttartalmuknál fogva, könnyedén eltelítenek, így keveset eszünk. Így tudnak segíteni ezek a gyümölcsök a fogyásban. Mivel a citrusos gyümölcsök sok flavonoidot tartalmaznak, így a szív egészségét is védik.

Petrezselymes tőkehalfilé hozzávalói:

· 120 gramm fűszeres vaj

· 1 kisebb lime leve

· 1 kisebb lime

· ízlés szerint só és tarka bors

· 4 db tőkehalfilé

· 4 evőkanál olívaolaj

· fél csokor friss petrezselyemzöld

Hogyan készítsd el?

Olvaszd fel egy serpenyőben a vajat, majd öntsd át egy kisebb tálkába. Majd add hozzá a lime levet, a tarka borsot és a sót.

Öblítsd le hideg vízzel a halszeleteket, majd a fölösleges vizet itasd le azokról papírtörlő segítségével. Sóval és tarka bors keverékével fűszerezd be a halszeleteket, majd olívaolajon süsd aranybarnára a halszeletek mindkét oldalát. Tálaláskor locsold meg a halszeleteket a zöldfűszeres vajjal. Díszítésként helyezz néhány lime karikát a tányérra és néhány petrezselyemlevelet, de apróra vágott petrezselyemmel meg is szórhatod az ételt.

Narancslikőrös, rozmaringos kacsamell hozzávalói:

· 2 db kacsamell

· ízlés szerint só és tarka bors

· egy pici kacsazsír

· 2 db bio narancs

· ízlés szerint szegfűszeg, szerecsendió és fahéj

· 1 evőkanál keményítő

· 2 gerezd fokhagyma

· 2 evőkanál narancsdzsem

· 1 ujjnyi gyömbér

· 2 evőkanál narancslikőr

· 4 rozmaringág

Hogyan készítsd el?

Vagdosd be a kacsamelleket – így jobban és hamarabb megsül – és sózd, illetve borsozd meg mindkét felét. Serpenyőben forrósítsd meg a kacsazsírt és süsd néhány percig a kacsamellek mindkét oldalát aranysárgára, majd húzd le a serpenyőt a tűzhelyről.

Keverd össze egy tálban a narancsdzsemet, a narancslikőrt, a lereszelt gyömbért és a fokhagymát. Helyezd a jénai tálba a kacsamell szeleteket és kenegesd egy ecset segítségével, a narancslikőrös eleggyel. Helyezz a kacsamellekre néhány rozmaringszálat. Fedd le a jénai tetejét, majd először 150 fokon párold a kacsamellet 20 percig, aztán fedő nélkül, 200 fokon pirítsd meg a kacsamell szeleteket.

Narancsmártást egyszerűen is készíthetsz. Facsard ki a két narancs levét, a magokat próbáld kihalászni. Majd a narancs húsát is tedd egy lábasba a fűszerekkel és a narancslével együtt. Amikor kicsit besűrűsödött, akkor húzd le a tűzhelyről és turmixold le az egészet, ha szükséges, egy kicsi keményítőt is adj hozzá.

Kapcsolódó cikkek

Motivációs technikák mozgáshoz

Motivációs technikák mozgáshoz

Céljaink eléréséhez az élet minden területén nagy szükségünk van motivációra.

Oldjuk a stresszt megfelelő légzéssel

Oldjuk a stresszt megfelelő légzéssel

A megfelelő légzéstechnika a segítségünkre lehet a stressz oldásában. A stressz nagyon károsan hat az egészségre, így jól tesszük, ha megtanuljuk levezetni azt.

Tippek az egészséges ízülethez

Tippek az egészséges ízülethez

Az ízületi gyulladás egy autoimmun betegség. Az ízületi gyulladás fájdalommal jár együtt, de a megfelelő életvitel kialakításával a tünetek nagymértékben enyhíthetők. A cikkben leírtuk, hogy mit tehetünk a tünetek csökkentése érdekében.