A citrusos gyümölcsök a konyha királynői – Készíts citromos halat és narancsos kacsát

A citrusos gyümölcsök táborát színesíti a narancs, a citrom, a lime, a grapefruit és a mandarin is. Ezek a gyümölcsök, rendkívül sok antioxidáns vitamint tartalmaznak, így sokféle krónikus betegséggel szemben élvezhetünk védelmet, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezeket a gyümölcsöket.
A halételekhez és a kacsasülthez is-  A citrusos gyümölcsök a konyha királynői – Készíts citromos halat és narancsos kacsát – használhatunk citromot és narancsot.

A citrus gyümölcsök aktívan részt vesznek a vércukorszint szabályozásában, illetve magas rosttartalmuknál fogva, könnyedén eltelítenek, így keveset eszünk. Így tudnak segíteni ezek a gyümölcsök a fogyásban. Mivel a citrusos gyümölcsök sok flavonoidot tartalmaznak, így a szív egészségét is védik.

Petrezselymes tőkehalfilé hozzávalói:

· 120 gramm fűszeres vaj

· 1 kisebb lime leve

· 1 kisebb lime

· ízlés szerint só és tarka bors

· 4 db tőkehalfilé

· 4 evőkanál olívaolaj

· fél csokor friss petrezselyemzöld

Hogyan készítsd el?

Olvaszd fel egy serpenyőben a vajat, majd öntsd át egy kisebb tálkába. Majd add hozzá a lime levet, a tarka borsot és a sót.

Öblítsd le hideg vízzel a halszeleteket, majd a fölösleges vizet itasd le azokról papírtörlő segítségével. Sóval és tarka bors keverékével fűszerezd be a halszeleteket, majd olívaolajon süsd aranybarnára a halszeletek mindkét oldalát. Tálaláskor locsold meg a halszeleteket a zöldfűszeres vajjal. Díszítésként helyezz néhány lime karikát a tányérra és néhány petrezselyemlevelet, de apróra vágott petrezselyemmel meg is szórhatod az ételt.

Narancslikőrös, rozmaringos kacsamell hozzávalói:

· 2 db kacsamell

· ízlés szerint só és tarka bors

· egy pici kacsazsír

· 2 db bio narancs

· ízlés szerint szegfűszeg, szerecsendió és fahéj

· 1 evőkanál keményítő

· 2 gerezd fokhagyma

· 2 evőkanál narancsdzsem

· 1 ujjnyi gyömbér

· 2 evőkanál narancslikőr

· 4 rozmaringág

Hogyan készítsd el?

Vagdosd be a kacsamelleket – így jobban és hamarabb megsül – és sózd, illetve borsozd meg mindkét felét. Serpenyőben forrósítsd meg a kacsazsírt és süsd néhány percig a kacsamellek mindkét oldalát aranysárgára, majd húzd le a serpenyőt a tűzhelyről.

Keverd össze egy tálban a narancsdzsemet, a narancslikőrt, a lereszelt gyömbért és a fokhagymát. Helyezd a jénai tálba a kacsamell szeleteket és kenegesd egy ecset segítségével, a narancslikőrös eleggyel. Helyezz a kacsamellekre néhány rozmaringszálat. Fedd le a jénai tetejét, majd először 150 fokon párold a kacsamellet 20 percig, aztán fedő nélkül, 200 fokon pirítsd meg a kacsamell szeleteket.

Narancsmártást egyszerűen is készíthetsz. Facsard ki a két narancs levét, a magokat próbáld kihalászni. Majd a narancs húsát is tedd egy lábasba a fűszerekkel és a narancslével együtt. Amikor kicsit besűrűsödött, akkor húzd le a tűzhelyről és turmixold le az egészet, ha szükséges, egy kicsi keményítőt is adj hozzá.

Kapcsolódó cikkek

A zenének gyógyító hatása van - A zene megnyugtat – testet regenerál, lelket gyógyít.

A zene megnyugtat

Zene hatására egy más tudatállapotba kerülünk. Ennek hatására el tudunk lazulni és az agy nem a problémákon kattog. Zenére, muzsikára minden embernek szüksége van, hogy ki tudjon néha kapcsolni. Miben segíthet még a zene? A cikkből ez is kiderül.

Gyógymasszőr tanfolyam - itt tudod magad gyógymasszőrré képezni

Gyógymasszőr

Egyre nagyobb az igény a gyógymasszőr szolgáltatásra.

Motivációs technikák mozgáshoz

Motivációs technikák mozgáshoz

Céljaink eléréséhez az élet minden területén nagy szükségünk van motivációra.