Home office – home sport

A koronavírus miatti bezártság megnövelte az otthoni sportolási kedvet, vagy legalábbis egy stresszoldási, kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a home sport eszközei a monoton otthonmaradásban.
Home office - home sport

Néha fel-feltűnik nagy – alapvetően –élelmiszeráruházak polcain fitnesz-eszköz, amelyre különösen nagy az érdeklődés. A szobabicikli tipikusan egy ilyen eszköz.

Ezen nem kell meglepődnünk. A koronavírus, a fitnesztermek bezárása magával hozta az otthoni sporteszközök iránt megnövekedett keresletet, amelyet meglehetősen megéreznek a kereskedők.

Úgy a kisebb, mint a nagyobb eszközök is keresettek. A közös nevező az, hogy a négy fal közt lehessen használni. Akár az ajtóra akasztva, akár a földön. Még az egyéni sporthoz használt eszközöket is keresik, a futó-, kerékpáros-, nordic-os, illetve a túrázós felszereléseket is most, jellemzően jobban, mint a koronavírus első hulláma alatt.

Amint nem volt lehetőség a közösségi sportra, de még a szabad levegőn történő sportolásra sem nagyon, egyre jobban keresték a vásárlók az otthoni fitneszeszközöket. Így fordulhatott az elő, hogy néhány termékből meglehetősen kifogytak még a nagyobb sportáruházak is. Már szinte az is megszokottá vált, hogy egy-egy kedvelt termékre hetekig is várni kell. A szállítási határidők hosszabbak, az árak emelkedtek. Az első hullámhoz viszonyítva közel 8%-kal drágábbak a fitneszhez használt eszközök, ruházat. A mini otthoni kerékpáros edzőeszköz a legegyszerűbb: két pedál, ülés nélkül, kormány nélkül, elektronikus kütyük nélkül. A klasszikus szobakerékpár üléssel, kormánnyal a középkategória. Az ellenállást és az intenzitást manuálisan lehet szabályozni egy forgófej segítségével, egyes modelleken fedélzeti komputer is található speciális fitneszprogram nélkül vagy egy nagyon egyszerű változatban. Kezdőknek mérsékelt állóképességi tréninghez kiváló. Néhányuk összecsukható, így elkerülhetjük, hogy nappalink dísze legyen vagy épp a vasalásra váró ruhadarabokat őrizze.

Aki komolyabban gondolja a sportolást, annak javasolják az ergométert. Ez a fitneszgépek továbbfejlesztett változata. Ennél beállítókerék helyett már elektronikusan lehet az ellenállást szabályozni. Az ergométer sokszínű, változatos programot kínál, amit egyéni kívánságok szerint állíthatunk be. Különböző nehézségi fokozatok – mint például a kerékpáros hegyimenet – állíthatók be. A digitális fedélzeti komputer olyan adatokat mutat és tárol, mint sebesség, nehézségi fok, elégetett kalória. A fentiekből egyértelműen látszódik, hogy az ergométer jóval többet tud, mint egy egyszerű fitneszeszköz, ezáltal nagyságrendekkel drágább.

A klasszikus szobakerékpárok, lépcsőzőgépek, evezőgépek, cross- és elliptikus trénerek a futást és lépcsőzést imitáló eszközök a szív- és érrendszert és a tüdőt is edzik amellett, hogy az alsótest izmait építik. Egy evezőgép az egész testet edzi, különösen a hát- és hasizmot, de emellett a vádlit, a felsőkar izmait és a vállakat is. Az evező-ergométer jobban növeli a kitartást, az állóképességet és az izmokat is jobban építi.

A lépcsőző a lépcsőmászást és a hegynek felfelé történő gyaloglást imitálja. Főleg a combizmokat, farizmot és a vádlit edzi. Növeli az állóképességet, a vérkeringést és a tüdőkapacitást javítja. Egy crosstrénerrel vagy egy elliptikus trénerrel kar-, láb- és hátizmokra edzhetünk. Ugyanúgy, mint a kerékpározás, ez is a kitartást, az állóképességet és tüdőkapacitást növeli. A crosstréner esetén a karok és a lábak keresztirányban mozognak, az elliptikus trénernél ellipszis alakban. Ez utóbbi kíméletesebb az ízületeken, ergonomikusabb és jobban stimulálja a futás közbeni természetes mozgást.

Egyes fitneszeszközökhöz applikáció is tartozik, amely segíti a hatékonyabb edzést, sőt alpesi tájakon vagy épp trópusi szigeteken tekerhetjük a szobakerékpárt. Sőt, egyes appok arra is képesek, hogy akár sporttársakkal is körülvegyenek bennünket szobai magányunkban, így livestream-en más sportolókkal és akár egy edzővel is összekapcsolódhatunk. Az edző korrigálhat, biztathat, javaslatokat is adhat a teljesítmény fokozására. Természetesen azért ehhez az edzésprogramhoz – mind az eszköz, mind az app tekintetében – igencsak a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen az ergométer sem olcsó, illetve az app is havidíjas.

Aki inkább egy normál fitneszeszközt szeretne vásárolni, néhány dologra figyeljen: fontos a lendület, a kerekek súlya, a sebességváltó meghajtó tárcsája. Minél nagyobb a lendület, annál kényelmesebb a tréning. A pedálozás simább és izületkímélőbb ekkor. A nyereg és a kormán vízszintesen és függőlegesen is legyen állítható és a pedálok csúszásgátló anyagból készüljenek. Először mindenképp egy könnyebb fokozattal kezdjünk, majd később növeljük az ellenállást és a nehézségi fokozatot.

Mindenre egyaránt érvényes és fontos: minden fitneszeszköznek CE-számmal kell rendelkezni. Mindenképp kérjünk szaktanácsot ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk. Ezt sajnos a pandémia során gyakran telefonon kell megtennünk. Éljünk a visszaküldési lehetőséggel, ha úgy gondoljuk és érezzük, hogy nem megfelelő számunkra a kiválasztott eszköz.

Kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát, hogy az adott eszközt illetően nincs-e kifogása. Ennek megállapításához egy EKG is szükséges lehet, hiszen a sport pulzusemelkedéssel jár, valamint a szívet is terheljük ezáltal.

Ha ez mind megvan, beszereztük az eszközt, az orvos megadta az engedélyt, akkor már csak a lustaságunkat kell legyőzni. Segíthet, ha minden nap azonos időben sportolunk, egy rendszert építünk be ezáltal az életünkbe. Akár tévénézés közben is tekerhetünk egy picit. Ne dugjuk el az eszközünket , ami szem előtt van, nem felejtődik el!

Kapcsolódó cikkek

Férfiak eredményesebb fogyásának okai

Ezért fogynak eredményesebben a férfiak a nőknél!

A nők többsége szinte egész életében fogyókúrázik. Azonban a kutatások azt mutatják, hogy a férfiak eredményesebbek a fogyókúrában, mint a nők.

Motivációs technikák mozgáshoz

Motivációs technikák mozgáshoz

Céljaink eléréséhez az élet minden területén nagy szükségünk van motivációra.

Vannak bizonyos jelek- Jelek, hogy többet kell mozognod -, amelyek arra utalnak, hogy ideje a mozgásnak.

Jelek, hogy többet kell mozognod

A mozgás felfrissít és pozitívan hat a lelki és a testi egészségre. Ha mostanában úgy érzed, hogy kevés az energiád és fáj mindened, ideje elkezdeni az edzést, hogy minél hamarabb a múlté legyenek a problémáid.