A Hashimoto-kór és ami mögötte van

Napjainkban egyre több ember szenved valamilyen pajzsmirigy betegségben. Sokan egyáltalán nem is tudnak a betegségük meglétéről. Vagy egy véletlenszerű laborvizsgálaton, vagy egy rutin fizikai vizsgálaton derül a fény a betegségre, vagy azért, mert az illetőnek annyi tünete van, hogy már nem csak az életét nehezíti meg, de nagyon sok kellemetlenséggel kell megküzdenie. Ez lehet az állandó fáradtság, a hízás, vagy éppen a fogyás, a hajhullás, a töredező körmök, a külső hőmérséklet csökkenésre történő negatív testi reakciók, a heves szívdobogás, a szédülés, a fejfájás, az ingerlékenység. Láthatjuk, hogy a pajzsmirigy betegség tüneteinek széles a skálája. Ezek közül a tünetek közül, nem biztos, hogy mindegyik egyszerre jelentkezik, de ezek a szimptómák még külön –külön is megterhelők és frusztrálók, ha pedig egyszerre vannak jelen valaki életében, az nagyon megnehezíti a mindennapokat. A pajzsmirigy betegségek közül, az egyik, a Hashimoto-kór. Szokták még Hashimoto – betegségnek is nevezni. A cikkben, erről a betegségről lesz szó.
A Hashimoto-kór és, ami mögötte van - Ez egy, ma még gyógyíthatatlan pajzsmirigy betegség

Mi is az a Hashimoto-kór?

A Hashimoto-kór egy pajzsmirigy betegség, egy autoimmun pajzsmirigy betegség, amikor is az immunrendszer támadást indít a saját sejtjei, szövetei ellen, jelen esetben a pajzsmirigy szövetét roncsolja, mivel idegenként, betolakodóként érzékeli azt. A pajzsmirigy így nem képesek elegendő pajzsmirigy hormont termelni, márpedig a normál testi funkciókhoz, erre a hormonra is éppen úgy szükségünk van, mint más hormonokra.

Mitől lesz valaki beteg?

Az autoimmun betegség kialakulásának okai nem mindig ismertek. A Hashimoto-kór kialakulásával kapcsolatban is vannak találgatások. Létrejöttének okai lehetnek a környezeti méreganyagok, vegyi anyagok és szennyeződések, de egy bakteriális fertőzés is oka lehet a kialakulásának. A pajzsmirigybetegség kialakulásának oka lehet a bélrendszerben élősködő parazita, vagy vírus is. A pajzsmirigybetegségek kialakulása miatt a stressz is felelőssé tehető. Általában a stresszes, ideges típusú emberek betegségének is tartják.

Milyen tünetei lehetnek a betegségnek? A tünetek sokrétűek és meglehetősen változatosak. Azok, akik ebben a betegségben szenvednek, anyagcserezavarral is küzdenek és, vagy képtelenek lefogyni, vagy csak nagy nehézségek árán. A betegek gyakran éreznek fáradtságot, sok esetben ingerlékenyek és a depresszió is jelen lehet az életükben. A Hashimoto-kórban szenvedők érzékenyek a hidegre, gyakran küzdenek székrekedéssel, hajhullással, töredező körmökkel, de a menstruációs gondokat és a termékenységi problémákat is meg kell említenünk.

Természetes gyógymódok a tünetek enyhítésére

Az autoimmun betegségekre ma még nincs olyan gyógyszer, amely visszafordítaná, megszüntetné a betegséget, azonban a tüneteket nagyszerűen lehet csökkenteni, és ezzel egy úgynevezett remissziós állapotot lehet kialakítani. A Hashimoto-kórban szenvedő emberek elsődleges feladata az étrend megváltoztatása. A cél, a bélrendszerről úgymond levenni a terhet, ami sokat segíthet a tünetek csökkentésében. Lehetőség szerint, ki kell hagyni az étrendből minden olyan táplálékot és egyebet, amelynek emésztése gondot jelenthet. Lehet ez a tej és tejtermékek, a glutén, az adalékanyaggal teli ételek, a feldolgozott élelmiszerek, de a koffein, a cukor, a tartósítószerek és az alkohol is okozhat panaszokat.

Mit tehet még, aki ebben a betegségben szenved?

A pajzsmirigy - gyulladással is kezdeni szükséges valamit és az immunrendszer jobb működését is el kell érni. Ez megvalósítható a megfelelő tápanyagok bevitelével, mint például C-és D-vitamin, halolaj és cink. Ezek nem csak javítják az immunrendszer működését, de csökkentik a gyulladást is.

Kapcsolódó cikkek

Tippek az egészséges ízülethez

Tippek az egészséges ízülethez

Az ízületi gyulladás egy autoimmun betegség. Az ízületi gyulladás fájdalommal jár együtt, de a megfelelő életvitel kialakításával a tünetek nagymértékben enyhíthetők. A cikkben leírtuk, hogy mit tehetünk a tünetek csökkentése érdekében.

Motivációs technikák mozgáshoz

Motivációs technikák mozgáshoz

Céljaink eléréséhez az élet minden területén nagy szükségünk van motivációra.

A halételekhez és a kacsasülthez is-  A citrusos gyümölcsök a konyha királynői – Készíts citromos halat és narancsos kacsát – használhatunk citromot és narancsot.

A citrusos gyümölcsök a konyha királynői – Készíts citromos halat és narancsos kacsát

A citrusos gyümölcsök tele vannak antioxidáns C-vitaminnal, de a konyhánk királynői is lehetnek, hiszen remek ételeket készíthetünk ezeknek a gyümölcsöknek a felhasználásával.