Motivációs technikák mozgáshoz

Céljaink eléréséhez az élet minden területén nagy szükségünk van motivációra.
Motivációs technikák mozgáshoz

Céljaink eléréséhez az élet minden területén nagy szükségünk van motivációra. Ez, ahogy szinte mindenre, úgy a mozgásra is igaz. Minden ember más és más, így a megfelelő inspirációt is egyénenként kell meghatározni, másképp nem érünk célt vele. A személyünkhöz illő, megfelelő technika megtalálásával a siker is könnyebben borítékolható, viszont ennek hiánya sok esetben kudarchoz vezet. Az alábbiakban megnézünk néhány nagyon eltérő motivációs formát, mely segíthet minket a végső célunk elérésében.

Apróbb és rövidebb célokkal a végső sikerért

Hosszú távú céljaink elérésében sokaknak segít, ha kisebb és rövidebb távú célokat is megfogalmaznak maguknak. Ennek oka, hogy a rövid távú célok elérése, az azokból származó siker fenntartja a motivációt hosszabb távon is. Nem véletlen, hogy egy maratonra való felkészülés során a futók sokszor iktatnak be egy 10 km-es- vagy félmaratoni versenyt az edzéstervükbe. A célok megfogalmazása során mindig figyeljünk oda, hogy azok konkrétak, jól mérhetőek, időhöz kötöttek és elérhetőek, de ne túl könnyűek legyenek. A rész, illetve a végcélok esetén is fontos, hogy rugalmasan álljunk a dolgokhoz és követve a fejlődésünket módosítsunk rajtuk ha szükséges. Ehhez mérten készítsünk reális és átlátható edzéstervet. A célok meghatározása sok ember számára segíthet a végső sikerben, de azoknak, akiknek precíz és tervező személyiségük van, kifejezetten hatásos ez a technika.

Mozogj együtt másokkal!

Ha társaságot kedvelő emberek vagyunk, akkor jól jöhet, ha a mozgást legalább hetente egy-két alkalommal valaki mással közösen végezzük. Ez lehet akár egy vacsora utáni séta vagy egy konditermi edzés is, ahol barátokkal ki lehet beszélni a napi vagy heti történéseket. Szervezhetünk a hétvégére hosszabb családi kirándulásokat is. Ha nem szeretünk az útvonal megtervezésével bíbelődni, akkor választhatunk előre megszervezett túrákra, esetleg kérjünk meg valaki mást erre. Amennyiben nem tudunk közös programot szervezni senkivel, akkor még mindig van arra lehetőség, hogy csatlakozzunk egy hasonló érdeklődésű csoporthoz akikkel közösen mozoghatunk. Ennek előnye, hogy a tagok nagyon komoly motivációt jelentenek egymás számára, és a feladatok elbliccelése is ritkábban fordul elő. Ilyen csoport lehet mondjuk egy futóklub vagy bármilyen csapatsportot űző társaság is.

Vásárold meg és köteleződj el!

Vannak, akik egyszerűen csak akkor tudnak kitartani valami mellett, ha már költöttek rá és sajnálják az ablakon kidobott pénzt. Ha ilyennek ismered magad, akkor érdemes valamilyen edzőgépet (például futópadot, szobabiciklit, szabadsúlyos edzőgépet) vagy bérletet (kondibérlet, uszodabérlet) venned magadnak, ami kiváltja az elköteleződést a mozgás mellett. A személyi edzők felfogadása is járhat hasonló, vagy talán még erősebb hatással. A tréner ráadásul figyel ránk, noszogat minket és követi a folyamatos fejlődésünket is.

Nevezzünk versenyekre

Valakinél az elhatározást egy versenyre való nevezés váltja ki, és nem a sporteszközre elköltött pénz mértéke. Jó módszer egy-két hónappal a verseny előtt egy 5-10 km-es futóversenyre jelentkezni, mert ezzel extra motivációt adunk önmagunknak. Többlet ösztönzést nyújthat egy jótékonysági célú verseny, ahol a nevezési díj segítségével csatlakozhatunk és adományozhatunk valamilyen számunkra pozitív kezdeményezéshez. Az ilyen versenyek szervezése igen elterjedt például Nagy-Britanniában, de Magyarországon még ritkábban találkozhatunk vele. Ráadásul, ha sikeresen futjuk le a távot, akkor az sokszor akár a félmaratonra vagy maratonra is meghozza a kedvünket. A futáson túl persze más sportok, akár kerékpár vagy teljesítménytúrák is hasonló élményt jelentenek.

Az apró mozgások is számítanak

Egy teljesen kezdő számára, nagyjából napi 7000-10 000 lépés megtétele jó kezdet lehet. Érdemes a napunk során a tevékenységeket úgy végezni, hogy azt több mozgással kombináljuk. Lépcsőzhetünk a lift helyett, tegyünk egy kisebb sétát ebéd után, vagy ha buszra várunk, de a következő megálló nincs olyan messze akkor várakozás helyett inkább gyalogoljunk el odáig. Számos lehetőség kínálkozik, hogy többletmozgást iktassunk be a már meglévő rutinunkba, de itt is fontos a fokozatosság, illetve, hogy elegendő időt adjunk magunknak arra, hogy hozzászokjunk az új napirendhez.

Jutalmazzuk meg magunkat!

Már a résztervek megvalósításához is hatékony eszköz, ha időszakosan megjutalmazzuk magunkat valamivel. Lehet az egy ruhadarab, egy hobbinkhoz praktikus eszköz, egy könyv vagy egy színház jegy. A lényeg, hogy számunkra értéket képviseljen és ez további motivációt nyújtson számunkra a jövőre nézve is.

A fittebb életmód nem csak testsúlyunkra van hatással, de a hangulatunkat, az alvásunk minőségét is javítja, de számos pozitív hatása van még ezeken felül is. Érdemes tehát a keveset mozgók számára elgondolkodni azon, hogy a fent említett technikák egyikével, esetleg más módon, de mindenképpen motiválják magukat a sportosabb, egészségesebb életvitelre.

Kapcsolódó cikkek

Vannak bizonyos jelek- Jelek, hogy többet kell mozognod -, amelyek arra utalnak, hogy ideje a mozgásnak.

Jelek, hogy többet kell mozognod

A mozgás felfrissít és pozitívan hat a lelki és a testi egészségre. Ha mostanában úgy érzed, hogy kevés az energiád és fáj mindened, ideje elkezdeni az edzést, hogy minél hamarabb a múlté legyenek a problémáid.

Megvisel, hogy rövidülnek a nappalok? Így teheted fényesebbé a lakást!

Megvisel, hogy rövidülnek a nappalok? Így teheted fényesebbé a lakást!

Nem csak a D-vitamin kapszulák segítenenk, hogy visszacsempészd a napfényt.

A halételekhez és a kacsasülthez is-  A citrusos gyümölcsök a konyha királynői – Készíts citromos halat és narancsos kacsát – használhatunk citromot és narancsot.

A citrusos gyümölcsök a konyha királynői – Készíts citromos halat és narancsos kacsát

A citrusos gyümölcsök tele vannak antioxidáns C-vitaminnal, de a konyhánk királynői is lehetnek, hiszen remek ételeket készíthetünk ezeknek a gyümölcsöknek a felhasználásával.