Információk az autoimmun betegségről

Az immunrendszerünk működése egy nagyon kényes rendszer, hiszen könnyedén működhet alul is, de túl is működhet. Ez utóbbi esetben beszélünk autoimmun betegségről.
Mi is sokat tehetünk - Információk az autoimmun betegségről – a tünetek csökkentése érdekében.

Az autoimmun betegség, és ami mögötte van

Autoimmun betegségről akkor beszélünk, amikor az immunrendszer a saját, a test sejtjei, szövetei ellen indít támadást. Alapvetően az immunrendszer feladata az, hogy a kórokozók ellen indítson támadást. Azaz a baktériumok, vírusok és más kórokozók ellen, amelyek felelőssé tehetők a betegségek és a fertőzések kialakulásáért. De autoimmun betegség esetén, a saját sejtjeit támadja az immunrendszer, mivel nem ismeri fel azokat sajátjaként. Ezzel a hadművelettel nem csak károsodást okoz egy vagy több szervben, de gyulladást is. Márpedig a gyulladás, hosszú távon számos betegségeket okozhat.

Kik az érintettek?

Sajnos, nagyon sok embert érintenek az autoimmun betegségek. Van akinek, csak enyhe tüneteik vannak, mások súlyos tünetekkel küzdenek, és sajnos olyan autoimmun betegségek is vannak, amelyek fogyatékosságot is okozhatnak. Autoimmun betegségnek számít többek között a krónikus pajzsmirigy-gyulladás, az ízületi gyulladás, a lupusz, a szklerózis multiplex, a krónikus vastagbélgyulladás, a Crohn - betegség, a pikkelysömör, és ma már egyes allergiás betegségeket is ebbe a kategóriába sorolnak.

Életkor szerint, vagy nem szerint „támad”?

Azt lehet mondani, hogy bárki lehet autoimmun beteg nemre és korra való tekintet nélkül. De a nők körében sokkal gyakoribb ez a betegség, mint a férfiak körében. A családi halmozódás is megfigyelhető ezeknél a betegségeknél. Általában, ha van a családban, aki autoimmun betegségben szenved, akkor nagy az esélye az öröklődésnek. Azonban más dolgok miatt is kialakulhat autoimmun betegség. Ez a betegség létrejöhet egy bakteriális fertőzés miatt is, de még azok is lehetnek autoimmun betegek, akik hosszú ideig voltak kivéve valamilyen toxikus, mérgező anyagnak.

Létezik gyógymód?

Sajnos, kifejezett gyógymód nem létezik, azonban vannak úgynevezett remissziós állapotok, amikor a betegség tünetei eltűnnek, vagy jelentősen lecsökkennek. A természetes gyógymódok is sokat segíthetnek egy kvázi normális életmód kialakításában, és ezek a gyógymódok segíthetnek, hogy a betegség háttérbe szoruljon, és ne ez töltse ki a napjainkat. Immunrendszerünket megtámogathatjuk D-vitaminnal. A probiotikumokkal is segíthetjük az immunrendszerünket, merthogy az immunrendszer 70-80 százalékban a bélrendszerben található. A gyulladás ellen pedig sokféle gyógynövény lehet a segítségünkre. Kiemelkedően pozitív a hatása van a kurkumának.

Kapcsolódó cikkek

Junkfluencer

Junkfluencer

Így hívják azt a jelenséget, amikor influencerek egészségtelen termékeket reklámoznak – főleg gyermekeknek.

Az alvás és az étkezés - az esti étkezés drasztikus csökkentésével sokkal jobb egészségnek örvendhetünk

Az alvás és az étkezés

Az alvás, hatással van a közérzetünkre, így jó döntést hozunk, ha nem vacsorázunk be lefekvés előtt. Amennyiben túl sokat eszünk, az megzavarhatja a nyugodt alvásunkat és még súlyproblémáink is lehetnek.

Mi okozhatja az álladó puffadást, és hogyan kezelhető?

Mi okozhatja az álladó puffadást, és hogyan kezelhető?

Az emberek 30-40 százaléka rendszeresen, akár napi szinten tapasztalja a puffadással járó kellemetlen tüneteket.