A táplálkozás hatása a bőrre

Az egészséges étrend nem pusztán a fizikai egészséget biztosítja, de még a lelkünk is jobb állapotba kerül, ha egészséges, az esetek többségében növényi táplálékokat veszünk magunkhoz. A növényi étrend a bőrünkre is jó hatással van, márpedig az öregedés első jelei a bőrünkön látszik meg először, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen ételeket eszünk, és mennyi folyadékot fogyasztunk. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a bőrünk sokáig üde és szép legyen, és sokáig ragyogjon? A cikkünkből kiderülnek a válaszok!
A táplálkozás hatása a bőrre

Az omega – 3 zsírban gazdag táplálékok

A diófélék és a magvak sok omega - 3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek szintén hozzájárulnak a szép bőr megőrzéséhez. Az omega – 3 zsírsav nem csak a bőrgyulladást csökkenti, de a bőr hidratálásában is fontos szerepet játszik. A magvak és diófélék ezen kívül cinket is tartalmaznak. A cink nem csak a sebgyógyulást segíti elő, de a bőr bakteriális fertőzéseitől is megóvhat bennünket.

A szulforafán ereje

A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség a világon. Nem csak a C-vitamintartalma kiemelkedő, de szulforafánban is rendkívül gazdag. Ez az anyag nem csak a napégéstől védhet meg bennünket, de a kutatások szerint, valamennyire óvhat bennünket a bőrrák kialakulásával szemben is.

A likopin és a bőrvédelem

A paradicsom tartalmaz többek között likopint. A kutatások szerint a likopin is megvédhet bennünket a napégéstől, de van még egy csodálatos tulajdonsága. Ez pedig nem más, minthogy lassítja az öregedési folyamatokat, azaz rendszeres fogyasztásával kevésbé leszünk ráncosak.

Az avokádó csodákat művel

Az egyik legjobb táplálék a bőr számára, az avokádó, mert hiszen egészséges zsírokkal van tele, ami hozzájárul az egészséges bőr fenntartásához. Az avokádó nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, ami elősegíti a bőr rugalmasságát. Az E-vitamin emellett egy kitűnő antioxidánsban is gazdag, amely védelmet jelenthet a szabadgyökök által okozott oxidatív stresszel szemben. Az avokádóban még egy antioxidáns vitamin, a C-vitamin is megtalálható, amely vitamin a kollagéntermelésben vesz aktívan részt. A kollagén biztosítja a bőr feszességét.

A béta-karotin, mint természetes napvédő

Minden olyan táplálék – édesburgonya, sárgarépa –, amely béta-karotinban gazdag, természetes napvédő hatással is rendelkezik. A béta-karotin néminemű védelmet jelenthet a nap káros hatásaival szemben, de azért emellett nem árt naptejet sem használni, ha kifekszünk napozni.

Kapcsolódó cikkek

Mi okozhatja az álladó puffadást, és hogyan kezelhető?

Mi okozhatja az álladó puffadást, és hogyan kezelhető?

Az emberek 30-40 százaléka rendszeresen, akár napi szinten tapasztalja a puffadással járó kellemetlen tüneteket.

Brokkoliból is készíthetünk - Saláta ízletes és egészséges zöldségekkel – ízletes salátát.

Saláta ízletes és egészséges zöldségekkel

A zöldségek nagyon egészségesek, hiszen számtalan betegséget előzhetünk meg, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk azokat. Mutatjuk is, hogy miért együnk rendszeresen brokkolit.