Saláta ízletes és egészséges zöldségekkel
A brokkoli és az antioxidánsok
A brokkoli tehát nagyon sok antioxidánst tartalmaz. Ezek az antioxidánsok védelmet jelentenek a sejtkárosodásokkal szemben, márpedig ez nagyon lényeges, hiszen így néminemű védelmet élvezhetünk a rákos megbetegedésekkel szemben.
A brokkoli és az indol-3-karbinol
A brokkoli, az antioxidánsok mellett, még egy értékes vegyületet, az úgynevezett indol -3-karbinolt tartalmazza még nagy mennyiségben. Az indol-3-karbinollal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy tumorellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
A brokkoli és az immunvédelem
Az immunfunkciók megfelelő fenntartásához C-vitaminra is szüksége van a szervezetünknek. A brokkoli nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint. A C-vitamin nem csupán az immunrendszer védelmét látja el, de kiemelkedő szerepe van sok más betegség megelőzésében is. Melyek ezek a betegségek? A szívbetegség, a rákos megbetegedések, az érrendszeri betegség, a szürkehályog és a vérszegénység. Számos tanulmányt írtak már arról, hogy a C-vitamin antioxidánsként működik, és csökkenti a megfázás tüneteit, illetve lerövidítheti a megfázás időtartamát.
A brokkoli és a csontok egészsége
Ahogy idősödünk, úgy a csontjaink tömege és sűrűsége is jelentősen csökken. A csont tápanyagait folyamatosan pótolnunk szükséges, hiszen a csontbontó folyamatok elindulásával, nagy az esélye a csontritkulás kialakulásának. A brokkoli tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek szükségesek a csont egészségének a fenntartásához.
A kalciumtartalma segít fenntartani a csontok egészségét, míg a benne található nagy mennyiségű C-vitamin a kollagénépítésben vesz aktívan részt. A brokkoli K-vitamintartalma is kiemelkedő, amely vitaminra szintén szükségünk van, hogy a csontjaink egészségesek maradjanak.
Brokkoliból készült saláta
A brokkolisalátát nagyon könnyen el lehet készíteni. A salátához szükséged lesz egy kis fej brokkolira, 1 paprikára, 2 sárgarépára, egy avokádóra, egy maréknyi brazil dióra, és szezámmagra. Az öntethez a következő hozzávalók szükségesek: 3-4 evőkanál olívaolaj, 3-4 gerezd fokhagyma, egy kis darab gyömbér, só és bors.
Hogyan készítsd el a salátát? Párold roppanósan puhára a brokkolit, közben hámozd meg a répát és vékonyan szeleteld fel, de le is reszelheted. Mosd meg és vágd vékony karikára a paprikát, kockázd fel az avokádót. Keverd össze az alapanyagokat egy salátástálban. Készítsd el a dresszinget. Az olívaolajban keverd el a lereszelt gyömbért, a fokhagymát, a sót és a borsot, majd öntsd le ezzel a salátát. Pirítsd meg a brazil diót és a szezámmagot, majd szórd ezeket is a salátára.