Programozzuk magunkat étkezéssel a boldogságra!

Ismeri az érzést? Az ember esténként kényelmesen ül a kanapén, már teleette magát - aztán valahonnan mégis előkerül egy csoki vagy egy zacskó chips.
Programozzuk magunkat étkezéssel a boldogságra!

A szakemberek ezt “érzelmi étkezésnek” nevezik. A probléma, hogy ezek a boldognak gondolt, lopott pillanatok is csak ahhoz járulnak hozzá, hogy egy egyébként is stresszes nap után még a bűntudat is elöntsön bennünket.

Erről ír a frissen megjelent “Happy eating” című könyv szerzője, az egykori MTV-s műsorvezetőnő Anastasia Zampounidis. A szerző legfőbb kérdése, hogyan is kerülhetné el az ember az ehhez hasonló falánksági rohamokat? Ha rájövünk a nyitjára, az agyunk nem lesz az ellenségünk többé. Sőt! Legnagyobb szervünk működése hozzájárul az eredményes fogyókúrához.

A valóságban ugyanis nem az éhség az, ami igazán az édességek felé vonz. Sokkal inkább az olyan negatív érzések, mint a stressz, a harag, a félelem vagy a magányosság. Az étkezés - a szex, az alkohol, a drogok és a shoppingolás mellett - ugyanis még egy módszer arra, hogy átmenetileg ugyan, de legyűrjük a bennünket kínzó negatív érzéseket, vagy inkább rövid idejű elégedettségérzetre cseréljük őket. A cukor is ilyesfajta helyettesítő szer.

Az első segítő trükk, hogy átprogramozzuk az agyunkat, nem más, mint az amerikai orvosnő, Shilynn Cook által kifejlesztett ÉDEF-módszer. A szóban az É az éhségre, a D a dühre, az E az egyedüllétre, az F pedig a fáradtságra utal. Többnyire ugyanis ezek az érzések kerítenek a hatalmukba, ha ránktör egy-egy falánksági roham.

Ám a fentiek közül kizárólag az éhség elfogadható ok arra, hogy étel után nyúljunk! Minden egyéb esetben aranyszabály, hogy távoltartsuk magunkat a nasiktól, különös tekintettel az édességekre. A legjobb megoldás, ha ilyenkor inkább megyünk egy nagy kört a ház körül.

Tanulmányok sokasága mutatja, hogy az evés közvetlen hatással bír az agyunkra. A junk food-dal tömött gyerekek például hajlamosabbak az agresszióra és a dühkitörésekre egy ausztrál kutatás szerint, aki pedig túl sok cukros ételt reggelizik, annak romlik a döntéshozatali képessége.

A jó hír ezzel szemben, hogy a helyes táplálkozás hatása is éppen ennyire tetten érhető! Ha képesek vagyunk tartósan elkerülni, hogy a hirtelen jövő késztetések alapján hizlaló ételek után nyúljunk, akkor hosszú távon nem csak vékonyabbak, hanem boldogabbak is leszünk.

Íme, néhány élelmiszer, ami a negatív érzések leküzdésében is segíthet!

A nehézfejűség, a harag és a frusztráció a tradicionális kínai gyógyászat szerint az epehólyag elégtelenségének tünetei. Aki ez ellen tenni akar, az fogyasszon nagy mennyiségben articsókát, kurkumát, citromot és ecetet!

A feszültség, a stressz és a fáradtság a gyenge szívvel állnak összefüggésben. Ezen leginkább a kelbimbó és a quinoa segíthet, ám a kávét és a kakaóbabot érdemes elkerülni!

A túlzásba vitt tépelődést és a beszűkült gondolkodást az ősi medicina a gyomor -és lépbántalmakkal hozza összefüggésbe. Ezek megszüntetésére is találunk növényeket, így többek közt előnyös lehet a tök, a köles és a magvak fogyasztása. Kerülendőek ugyanakkor a tejtermékek, a déligyümölcsök és a nyers ételek.

A szomorúság és a félelem a tüdőhöz, illetve a vastagbélhez köthető. A póréhagyma és a gyömbér fogyasztása erősíti ezeket a szerveket, rosszat tesz ugyanakkor az alkohol, a fokhagyma, illetve a csípős élelmiszerek.

Végül az ingerültség, a kedvtelenség és a belső nyugtalanság a vese és a hólyag nem megfelelő működéséhez társul. Elűzésére fogyasszunk hüvelyeseket, és kerüljük a túlsózott ételeket!

Kapcsolódó cikkek

Junkfluencer

Junkfluencer

Így hívják azt a jelenséget, amikor influencerek egészségtelen termékeket reklámoznak – főleg gyermekeknek.

Az alvás és az étkezés - az esti étkezés drasztikus csökkentésével sokkal jobb egészségnek örvendhetünk

Az alvás és az étkezés

Az alvás, hatással van a közérzetünkre, így jó döntést hozunk, ha nem vacsorázunk be lefekvés előtt. Amennyiben túl sokat eszünk, az megzavarhatja a nyugodt alvásunkat és még súlyproblémáink is lehetnek.