Mi az az érzelmi étkezés és hogyan fékezd meg?

Az emberek esznek, ha szomorúak, akkor még inkább, ha boldogok. Az emberek nagy része eszik sírás után és előtt, ha izgalmas filmet néz, de egy mozifilmet sem tudunk végignézni evés nélkül, és lehetne még sorolni, hogy milyen érzelmi behatások miatt is kapaszkodunk rögeszmésen az ételbe. Amikor az érzelmeink vezérelnek és azért eszünk, hogy jobb legyen a hangulatunk, vagy a bennünk dúló érzelmi feszültséget szeretnénk levezetni, akkor beszélünk érzelmi evésről.
Sokat tehetünk - Mi az az érzelmi étkezés és hogyan fékezd meg? – az érzelmi étkezés ellen.

Miért eszünk annyit?

Az étkezés fontos szerepet tölt be minden ember életében és egyes ételek, boldogsághormonokat szabadítanak fel bennünk – gondoljunk csak az édességekre – márpedig mindenki szeret boldog lenni és egyes ételek meg is adják nekünk ezeket a pillanatnyi örömöket. Igen, pillanatnyi, mert ez a boldogság nem sokáig tart. Ráadásul, a vércukorszintünk is ingadozni kezd, mire ismét evéssel reagálunk. Belekerülünk egy ördögi körbe, amiből bizony nehéz kilépni.

Az étel és a hangulat

Az emberek tehát az érzelmeik által vezérelt étkezéseket preferálják, és sok esetben, amikor az agy jelez, akkor igazából nem is éhesek, sokkal inkább szomjasak vagyunk. Ezért, ha már csak a napi nassolást ki tudjuk váltani a folyadékfogyasztással, máris sokat tettünk az egészségünkért.

Amennyiben a hangulatunk befolyásolja, hogy mikor és mit eszünk, úgy soha nem tudunk lefogyni, hiszen az érzelmi evés egyik problémája az, hogy ilyenkor nem egészséges táplálékokat veszünk magunkhoz, hanem nassolnivalókat, azaz kalóriabombákat, amelyektől, nemhogy csökkenni fog a testsúlyunk, még el is hízhatunk.

Tudatosan étkezzünk

Sokan nem is reggeliznek, hanem üres gyomorral rohannak a munkába. Aztán délelőtt is csak nassolnak, sőt, sokan képesek egész nap csak üres kalóriákat fogyasztani, aztán este alaposan belakmároznak. Ez viszont rossz taktika, mert egyrészt, elhízáshoz vezethet, másrészt, az állandó vércukorszint ingadozás, először inzulinrezisztenciához, majd cukorbetegséghez vezethet.

Egészséges nassolnivalók

Statisztikai felmérések szerint, ha saját magunknak készítünk nassolnivalót és most egészséges, gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó nasikról van szó, akkor nagyobb az esély arra, hogy el is fogyasztjuk azokat. Szerencsére, ma már a gyümölcsökből és zöldségekből rengetegféle salátát, turmixot, chipset – zöldségchips – lehet készíteni. Sok recept olvasható az interneten is, csak ki kell gyűjteni a számunkra legszimpatikusabbakat és aztán neki is állhatunk elkészíteni, hogy este, ne a bolti édességeket fogyasszuk, hanem a saját magunk által elkészített finomságokat.

Kapcsolódó cikkek

Sokat tehetünk - Mi az az érzelmi étkezés és hogyan fékezd meg? – az érzelmi étkezés ellen.

Mi az az érzelmi étkezés és hogyan fékezd meg?

Az érzelmeink vezérelnek az élet számos területén. Az étkezésünket is irányíthatják az érzelmeink. Ezzel csak az a gond, hogy ilyenkor többnyire nem túl egészséges ételeket eszünk, ami bizony hatással van a testsúlyunkra és az egészségünkre. Mit tehetünk