Junkfluencer

Így hívják azt a jelenséget, amikor influencerek egészségtelen termékeket reklámoznak – főleg gyermekeknek.
Junkfluencer

Simon Desue – egy igen népszerű fiatal influencer srác - a TikTokra feltett egy olyan videót, amelyben egy „varázsdobozt” tart a kezében, ami mindent megdupláz, amit beletesznek. Ki is próbálja: először egy húsz eurós bankjegyet tesz bele, becsukja a fedelét, tesz néhány varázsmozdulatot és kinyitja a dobozt, amelyben kétszer húsz euró van. Felcsillan a szeme, majd elgondolkodik, hogy mit is tegyen bele, amiből duplaannyi lesz, mit is szeretne igazán... Snitt, majd azt látjuk, hogy egy halom gumicukorban hempereg és a gumicukor márkanevét említi. Ezt a videót 30.000-en nézték meg a Tiktokon és 50.000 követő kedvelte.

Mivel tudjuk, hogy Simon Desue a legnépszerűbb fiatal influencerek egyike Németországban és 12 millióan követik, elmondhatjuk, hogy rendkívül sok gyerek és tini a rajongója. Viszont azt már talán lehet, hogy csak a felnőttek tudják, hogy Simon bizony nemcsak azért akar magának dupla adag gumicukrot, mert annyira odavan érte, hanem azért, mert ezzel egy őrületes nagy reklámfilmet gyárt, hatalmas elérésekkel a „gumimaci-birodalomnak”.

A Youtube-on egy influencer lány a lila színű csokiból épít tornyot a barátjával. Nagyon jókedvűek, sokat nevetnek közben, végül megállapítják, hogy a 12 perces videóban (ami kifejezetten hosszúnak számít és sokmilliós lenne a költségvetés, ha „igazi” reklámfilmről lenne szó) 1,20 méter magas csokitornyot sikerült építeniük. 23.000 rajongója lájkolta eddig.

Az influencermarketing mindazt a tevékenységet takarja, amit egy bizonyos márka, termék vagy cég népszerűsítésére egy közösségi médián jól befuttatott felhasználó (csatorna) tesz. Az influencer magyarra fordítva „befolyásolót” jelent, ami nem véletlen, hiszen az influencereknek hatalmukban áll befolyásolni követőik véleményeit és vásárlási döntéseit. Ez az influencermarketing alapja. Ez lehet akár csak egy termék említése, lehet egy bizonyos márka feltüntetése, lehet egy használati útmutató, lehet egy „kicsomagolós” videó vagy egy közvetlen reklám is.

A legnagyobb baj ezekkel a videókkal, hogy – amíg egy felnőtt (jó eséllyel) ki tudja szűrni a reklámokat – a gyermek az influencer személyében a példaképet látja, akit követni szeretne, amilyenné szeretne válni. Olyan ruhát, napszemüveget, életstílust szeretne, amilyen az influencernek van. Azokat az értékeket szeretné, amelyeket az influencer képvisel vagy ajánl neki. Azokat a termékeket szeretné fogyasztani, amilyeneket az influencer fogyaszt – vagy legalábbis reklámoz.

Az influencerekre bízott termékek célközönségei legtöbbször a fiatalok, a gyerekek. Ezért leginkább élelmiszereket, főleg egészségtelen élelmiszereket reklámoztatnak velük. Ezek az élelmiszerek általában feldolgozott élelmiszerek, túlcukrozva és egészségtelen adalékanyagokkal dúsítva. Ilyen például az említett gumicukor, a csokoládé és a gyorséttermi fogyasztás. Mind-mind egy egészségtelen irányt képvisel, amely a gyerekek fejlődési szakaszában – kiváltképp tinikorban – teljesen fel tudja borítani a cukorháztartást, az anyagcserét, és kihatással van későbbi fejlődésükre, valamint általában elhízáshoz vezetnek. Az egész életét el tudja rontani az a tinédzser, aki csak „junkfood”-on (így hívják a gyorséttermi ételeket: ’szemétkaja’) és édességeken él.

A szülők felelőssége nagy, de méginkább felelőssé teszik a médiát, illetve a média szabályozását a gyermekorvosok. Szerintük túl sok mindent engednek a hirdetőknek, nincs kellőképp leszabályozva sem a közösségi médiában történő reklámozás, sem az influencer-marketing, sem a célközönség korhatárkorlátja.

A gumicukros reklám után ugyancsak Simon Desue készített egy gyorséttermi étkezésre buzdító reklámot a Tiktokon, ahol épp a barátnőjével eszik egy „aranyboltíves” gyorséttermben. Ezúttal még meredekebb az egészségtelen életmódra való buzdítás, ugyanis egy kihívást, „challenge”-et intéz követőinek, amely arról szól, hogy egyenek ők is felváltva ilyen ételt barátaikkal, és egy bizonyos hashtag-et („jelszót”) használva tegyék fel a TikTokra. Felnőttek számára nem kérdés, mi a cél: nem a jobbnál jobb videók legyártása, még csak nem is az, hogy nyerhet a gyerek, ha teljesíti a kihívást, hanem, hogy minél több junkfood fogyjon a gyorsétteremben.

Kapcsolódó cikkek

Mi is sokat tehetünk - Információk az autoimmun betegségről – a tünetek csökkentése érdekében.

Információk az autoimmun betegségről

Az autoimmun betegség öröklődik is, de környezeti hatások, sőt még a stressz is oka lehet a kialakulásának. A betegség ugyan nem gyógyítható, de a tünetek jelentősen csökkenthetők. Mutatjuk is, hogyan!

A csípősségben rejlik a gyömbér ereje

A csípősségben rejlik a gyömbér ereje

Használatjuk ételekben és italokban egyaránt, 2018-ban pedig “az év gyógynövényének” is megválasztották.