Mi is az étel-intolerancia?

Manapság majdnem minden ötödik ember étel-intoleranciában szenved. Ha tudják is az emberek, hogy egyes ételeket nem bír a szervezetük, vagy kellemetlen tüneteik lesznek attól, nem mindig tesznek az ellen, hogy megakadályozzák a tünetek megjelenését. Vagy, ha mégis, néha azért csak elcsábulnak és esznek olyan ételt, amelyre allergiásak.
Mi is az étel-intolerancia?

Mikor beszélünk étel- intoleranciáról?

Az étel - intolerancia tünetei akkor jelentkeznek, amikor olyan ételt fogyasztunk, amelyre allergiásak vagyunk. Ez voltaképpen az immunrendszer eltúlzott reakciója.

Gluténérzékenység

Sokan allergiásak a gabonafélékben található gluténre, fehérjére is. A glutén elfogyasztása, autoimmun választ vált ki ezeknél az embereknél. A betegség jelentősen károsíthatja a bélfalat. Ez azért veszélyes, mert ez megakadályozza a tápanyagok felszívódását és nagyon sok kellemetlen egészségügyi problémát és betegséget okozhat, például idegkárosodást és még csontritkulást is. A gluténérzékenység emésztési problémákat okozhat, majd más betegségek is kialakulhatnak, például ilyen a bőrbetegség, a hormonháztartás egyensúlyának a felborulása, illetve különféle autoimmun betegségek is jelentkezhetnek.

A gluténérzékenység tünetei többek között: bőrproblémák, fejfájás, fáradtság, depresszió, ízületi fájdalom, hasmenés, hasi fájdalom, haspuffadás, hasi görcsök.

Tojásallergia is létezik

Sokan szenvednek tojásallergiában is. Ez a betegség okozhat bőrbetegségeket, mint például ekcéma, de az emésztési rendellenességekhez köthető tünetek is megjelenhetnek, úgy, mint puffadás, hasi fájdalom, bélgörcsök. Mivel más panaszok is kialakulhatnak – szorongás, légzőszervi panaszok, fáradtság, hasi fájdalom – így a tojásallergiában szenvedők, csak úgy kerülhetik el ezeket a tüneteket, ha egyáltalán nem fogyasztanak tojást.

Allergia a tejre és a tejtermékekre

Sok ember allergiás a tejre és a tejtermékekre. A tejben megtalálható egy laktáz nevű enzim, ami a tejcukor (laktóz) lebontásában van a segítségünkre. Amennyiben hiányzik ez az enzim, a tej, vagy a tejtermékek elfogyasztását követően, kellemtelen tünetek jelenhetnek meg, például haspuffadás, hasi fájdalom, hasi görcsök. A másik allergia, az a tejben és tejtermékekben található kazeinre való, a normálistól eltérő reakció. A kazein, nem más, mint a tejfehérje. Azok, akik allergiásak a tejfehérjére, különféle betegségekkel kell szembenézniük. Ilyen az allergia, az ekcéma, a szénanátha, a puffadás, a hasi fájdalom, a bőrproblémák, a hányinger és a hasmenés. Ezeknek az embereknek kerülniük kell a hagyományos tejet és tejterméket, azonban más alternatívák is léteznek, amelyeket fogyaszthatnak, például a növényi tejet és tejtermékeket.

Kapcsolódó cikkek

Brokkoliból is készíthetünk - Saláta ízletes és egészséges zöldségekkel – ízletes salátát.

Saláta ízletes és egészséges zöldségekkel

A zöldségek nagyon egészségesek, hiszen számtalan betegséget előzhetünk meg, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk azokat. Mutatjuk is, hogy miért együnk rendszeresen brokkolit.

Mi okozhatja az álladó puffadást, és hogyan kezelhető?

Mi okozhatja az álladó puffadást, és hogyan kezelhető?

Az emberek 30-40 százaléka rendszeresen, akár napi szinten tapasztalja a puffadással járó kellemetlen tüneteket.

A tápanyagok - Mitől lesz szép a bőrünk?- lassíthatják az öregedési folyamatokat.

Mitől lesz szép a bőrünk?

A bőrünknek is szüksége van tápanyagokra, hiszen, ha nem figyelünk oda a vitamin és ásványi anyag fogyasztásra, úgy az öregedési folyamatok is felgyorsulhatnak. Mutatjuk, hogy milyen tápanyagokra van szüksége a bőrünknek.