Mi is az étel-intolerancia?

Manapság majdnem minden ötödik ember étel-intoleranciában szenved. Ha tudják is az emberek, hogy egyes ételeket nem bír a szervezetük, vagy kellemetlen tüneteik lesznek attól, nem mindig tesznek az ellen, hogy megakadályozzák a tünetek megjelenését. Vagy, ha mégis, néha azért csak elcsábulnak és esznek olyan ételt, amelyre allergiásak.
Mi is az étel-intolerancia?

Mikor beszélünk étel- intoleranciáról?

Az étel - intolerancia tünetei akkor jelentkeznek, amikor olyan ételt fogyasztunk, amelyre allergiásak vagyunk. Ez voltaképpen az immunrendszer eltúlzott reakciója.

Gluténérzékenység

Sokan allergiásak a gabonafélékben található gluténre, fehérjére is. A glutén elfogyasztása, autoimmun választ vált ki ezeknél az embereknél. A betegség jelentősen károsíthatja a bélfalat. Ez azért veszélyes, mert ez megakadályozza a tápanyagok felszívódását és nagyon sok kellemetlen egészségügyi problémát és betegséget okozhat, például idegkárosodást és még csontritkulást is. A gluténérzékenység emésztési problémákat okozhat, majd más betegségek is kialakulhatnak, például ilyen a bőrbetegség, a hormonháztartás egyensúlyának a felborulása, illetve különféle autoimmun betegségek is jelentkezhetnek.

A gluténérzékenység tünetei többek között: bőrproblémák, fejfájás, fáradtság, depresszió, ízületi fájdalom, hasmenés, hasi fájdalom, haspuffadás, hasi görcsök.

Tojásallergia is létezik

Sokan szenvednek tojásallergiában is. Ez a betegség okozhat bőrbetegségeket, mint például ekcéma, de az emésztési rendellenességekhez köthető tünetek is megjelenhetnek, úgy, mint puffadás, hasi fájdalom, bélgörcsök. Mivel más panaszok is kialakulhatnak – szorongás, légzőszervi panaszok, fáradtság, hasi fájdalom – így a tojásallergiában szenvedők, csak úgy kerülhetik el ezeket a tüneteket, ha egyáltalán nem fogyasztanak tojást.

Allergia a tejre és a tejtermékekre

Sok ember allergiás a tejre és a tejtermékekre. A tejben megtalálható egy laktáz nevű enzim, ami a tejcukor (laktóz) lebontásában van a segítségünkre. Amennyiben hiányzik ez az enzim, a tej, vagy a tejtermékek elfogyasztását követően, kellemtelen tünetek jelenhetnek meg, például haspuffadás, hasi fájdalom, hasi görcsök. A másik allergia, az a tejben és tejtermékekben található kazeinre való, a normálistól eltérő reakció. A kazein, nem más, mint a tejfehérje. Azok, akik allergiásak a tejfehérjére, különféle betegségekkel kell szembenézniük. Ilyen az allergia, az ekcéma, a szénanátha, a puffadás, a hasi fájdalom, a bőrproblémák, a hányinger és a hasmenés. Ezeknek az embereknek kerülniük kell a hagyományos tejet és tejterméket, azonban más alternatívák is léteznek, amelyeket fogyaszthatnak, például a növényi tejet és tejtermékeket.

Kapcsolódó cikkek

Mi is sokat tehetünk - Információk az autoimmun betegségről – a tünetek csökkentése érdekében.

Információk az autoimmun betegségről

Az autoimmun betegség öröklődik is, de környezeti hatások, sőt még a stressz is oka lehet a kialakulásának. A betegség ugyan nem gyógyítható, de a tünetek jelentősen csökkenthetők. Mutatjuk is, hogyan!

Az alvás és az étkezés - az esti étkezés drasztikus csökkentésével sokkal jobb egészségnek örvendhetünk

Az alvás és az étkezés

Az alvás, hatással van a közérzetünkre, így jó döntést hozunk, ha nem vacsorázunk be lefekvés előtt. Amennyiben túl sokat eszünk, az megzavarhatja a nyugodt alvásunkat és még súlyproblémáink is lehetnek.