A lelki béke és a televízió

Általában a könyvolvasást szoktam javasolni, ha valaki ki szeretne kapcsolódni, viszont vannak esetek, amikor a tévé is hasznos lehet. Amikor egész nap az irodában ülünk, vagy otthon egész álló nap csak dolgozunk, akkor bizony az esti tévénézés is felüdülés lehet. De csakis abban az esetben, ha valami olyasmit nézünk, ami valóban kikapcsol, amit valóban szeretünk. Lehet ez egy csajos film, egy természetfilm, egy vígjáték, vagy egy romantikus film. A cikkben bemutatjuk, hogy miben segíthet, ha egy jó film mellett alszunk el, és természetesen, a tévé előtti elalvás hátrányáról is szó lesz.
A lelki béke és a televízió

A tévézés ellazít

Amikor egész nap stresszelünk és tele vagyunk gondokkal és problémákkal, akkor felüdülés lehet a tévé elé leülni, vagy kényelmes elhelyezkedni a kanapén, és csak a tévét bámulni. Ilyenkor háttérbe szorulnak a problémáink, ellazulnak az izmaink és csökken a bennünk lévő feszültség.

A filmek és a dopamin

Amikor jó a kedvünk – márpedig, ha egy vígjátékot, vagy kedvünkre valót nézünk a tévében, attól jó lesz a hangulatunk –, akkor dopamin szabadul fel a szervezetünkben. A szervezetünkben termelődő dopamin, jókedvre derít bennünket. Dopamin hatására azt érezzük, hogy a problémáink eltörpülnek, és másnap, sokkal optimistábban állunk azokhoz, illetve könnyebben is tudjuk azokat megoldani.

Egy másik hormont is felszabadít a tévézés

Egy jó vígjáték a szerotonintermelődést is elősegíti. Amikor triptofánban gazdag táplálékot fogyasztunk, akkor is szerotonin termelődik a szervezetünkben. A szerotoninnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy segítséget nyújt a depresszió tüneteinek csökkentésében és a szorongás oldásában. Ha stressz hatása alatt állunk, akkor kortizol termelődik a szervezetünkben, ami hosszú távon nem csak veszélyes, de egészségtelen is. Azonban a szerotonin szinte elnyomja, semlegesíti a kortizolt, így nem kell annak negatív következményeivel számolnunk.

Mire ügyeljünk?

Ha hazatérve egy fárasztó munkanap után a tévé elé ülünk, mert így szeretnénk levezetni a bennünk felgyűlt feszültséget, arra ügyeljünk, hogy ne a tévé előtt aludjunk el, hiszen akkor nem lesz olyan mély és pihentető az alvásunk. Ugyanis a tévé által kibocsátott kék fény, negatívan hat az alvás minőségére. A kék fény csökkenti a melatonin termelést, márpedig ez a hormon segíti elő az alvásciklus szabályozását. A tévét, a nappaliban helyezzük el, a hálószobában ne legyen ilyen alvást megzavaró készülék.

Kapcsolódó cikkek

Energiaszint növelése egyszerűen

Energiaszint növelése egyszerűen

Az energiaszintünket módosíthatjuk, amennyiben a megfelelő táplálékokkal, tápanyagokkal látjuk el a szervezetünket, illetve ha a megfelelő gyógynövényeket fogyasztjuk. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

Az illóolajok - Az aromaterápia és a nyugalom megteremtése – a testre és a lélekre is pozitívan hatnak.

Az aromaterápia és a nyugalom megteremtése

Az illóolajok nagy hasznunkra lehetnek, ugyanis sok betegséget előzhetünk meg a segítségükkel. Az aromaterápia nem csak a testre, de a lélekre is pozitívan hat.

A kertészkedés - A szorongás enyhítése kertészkedéssel – kellemes hangulatot képes teremteni.

A szorongás enyhítése kertészkedéssel

A kertészkedés számos testi funkcióra hat, de a szellemi jólétet és a lelkiállapotunkat is fokozza. A cikkben bemutatjuk, mire is jó a kertészkedés.