Lelki béke és a televízió

Általában a könyvolvasást szoktam javasolni, ha valaki ki szeretne kapcsolódni, viszont vannak esetek, amikor a tévé is hasznos lehet. Amikor egész nap az irodában ülünk, vagy otthon egész álló nap csak dolgozunk, akkor bizony az esti tévénézés is felüdülés lehet. De csakis abban az esetben, ha valami olyasmit nézünk, ami valóban kikapcsol, amit valóban szeretünk. Lehet ez egy csajos film, egy természetfilm, egy vígjáték, vagy egy romantikus film. A cikkben bemutatjuk, hogy miben segíthet, ha egy jó film mellett alszunk el, és természetesen, a tévé előtti elalvás hátrányáról is szó lesz.
Néha az esti tévézés - Lelki béke és a televízió – is segíthet a lelki béke megteremtésében.

A tévézés ellazít

Amikor egész nap stresszelünk és tele vagyunk gondokkal és problémákkal, akkor felüdülés lehet a tévé elé leülni, vagy kényelmes elhelyezkedni a kanapén, és csak a tévét bámulni. Ilyenkor háttérbe szorulnak a problémáink, ellazulnak az izmaink és csökken a bennünk lévő feszültség.

A filmek és a dopamin

Amikor jó a kedvünk – márpedig, ha egy vígjátékot, vagy kedvünkre valót nézünk a tévében, attól jó lesz a hangulatunk –, akkor dopamin szabadul fel a szervezetünkben. A szervezetünkben termelődő dopamin, jókedvre derít bennünket. Dopamin hatására azt érezzük, hogy a problémáink eltörpülnek, és másnap, sokkal optimistábban állunk azokhoz, illetve könnyebben is tudjuk azokat megoldani.

Egy másik hormont is felszabadít a tévézés

Egy jó vígjáték a szerotonintermelődést is elősegíti. Amikor triptofánban gazdag táplálékot fogyasztunk, akkor is szerotonin termelődik a szervezetünkben. A szerotoninnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy segítséget nyújt a depresszió tüneteinek csökkentésében és a szorongás oldásában. Ha stressz hatása alatt állunk, akkor kortizol termelődik a szervezetünkben, ami hosszú távon nem csak veszélyes, de egészségtelen is. Azonban a szerotonin szinte elnyomja, semlegesíti a kortizolt, így nem kell annak negatív következményeivel számolnunk.

Mire ügyeljünk?

Ha hazatérve egy fárasztó munkanap után a tévé elé ülünk, mert így szeretnénk levezetni a bennünk felgyűlt feszültséget, arra ügyeljünk, hogy ne a tévé előtt aludjunk el, hiszen akkor nem lesz olyan mély és pihentető az alvásunk. Ugyanis a tévé által kibocsátott kék fény, negatívan hat az alvás minőségére. A kék fény csökkenti a melatonin termelést, márpedig ez a hormon segíti elő az alvásciklus szabályozását. A tévét, a nappaliban helyezzük el, a hálószobában ne legyen ilyen alvást megzavaró készülék.

Kapcsolódó cikkek

A táplálkozás és a bőrápolás - Öregedésgátlás a bőrápolásban – fiatalíthat.

Öregedésgátlás a bőrápolásban

Az öregedési folyamatokat ugyan nem lehet megállítani, de lassítani, igen. A megfelelő táplálkozás és bőrápolás csodákra képes. Mutatjuk, hogy mit egyél, és mit tegyél, hogy sokáig szép maradjon a bőröd.

Mi magunk is sokat tehetünk - A belső békénk megteremtése egyszerű eszközökkel – a lelki béke megteremtésében.

A belső béke megteremtése egyszerű eszközökkel

A belső béke megteremtése nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat. Ebben nyújt a cikk segítséget.

A természet egyik gyógynövénye - Varázsmogyoró a szépségápolásban – segíthet a bőrápolásban.

Varázsmogyoró a szépségápolásban

A szépségápolásban természetes szereket is használhatunk. Az egyik ilyen természetes szer, a varázsmogyoró. Cikkünkben kiderül, hogy milyen bőrproblémákra is használhatjuk ezt a csodálatos gyógynövényt.