A szorongás enyhítése kertészkedéssel

Ma ismét sokan hódolnak a kertészkedésnek. Van, aki csak az erkélyen termeszt apró zöldségeket, más a kertjében tevékenykedik egész nyáron. A kertészkedés hasznos. Nem csak a testre, de a lélekre is hat. Számtalan kutatás támasztotta alá, hogy a rendszeres kertészkedés épp olyan hasznos lehet, mint a futás, a gyaloglás, vagy éppen a kerékpározás.
A kertészkedés - A szorongás enyhítése kertészkedéssel – kellemes hangulatot képes teremteni.

A napfény hatása

Bizonyára sokan megtapasztalták már azt a pozitív érzést, amikor a hosszú és komor telet követően kisütött a nap. Nos, a napfény, a szerotonin – termelést segíti elő, azaz a napfény jókedvre deríthet bennünket. A napfény stresszcsökkentő szerepe tehát nem elhanyagolható. Emellett, még az immunrendszer megerősítésében is aktívan részt vesz. Márpedig a D-vitaminhiány – amely vitamin napfény hatására is termelődik az emberi szervezetben – okozhat depressziót és oka lehet a szorongás kialakulásának.

Az élet kizárása

Hányszor fordul elő az emberrel, hogy folyamatosan kattog az agya és nem bír leállni. Agyal a munkán, a családon, a gondokon, és egész egyszerűen képtelen lelassulni. A kertészkedésben az a jó, hogy segíti kikapcsolni az elmét, hiszen ilyenkor csakis a kerti munkákra összpontosítunk. A problémáink a háttérbe húzódnak és a megoldások is sokkal könnyedebben megszületnek, néhány órás kertészkedést követően, és ezerszer szebb színben látjuk a világot.

A memória és a növények

Kutatások igazolják, hogy a kertészkedés pozitívan hat a memóriára és még a kognitív funkciók is javulnak kertészkedés hatására. A kertészkedés nem csak a depressziós hangulatot szünteti meg, de az egyén önértékelését is megnöveli.

Az agy és a kertészkedés

Egyes kutatások arra világítottak rá, hogy az emberre pozitívan hat a kertészkedés, pontosabban a talaj megérintése vált ki az agyban dopamint és szerotonint. Ezek befolyásolják a hangulatunkat. Minél több szerotonin és dopamin szabadul fel, annál boldogabbak lehetünk. Már csak emiatt is megéri kertészkedni.

Egy kis wellness a kertben

Nincs is annál kellemesebb, amikor kimegyünk a kertbe, hogy a növényeinkkel, virágainkkal foglalatoskodjunk. Ez az egyik legjobb wellness tevékenység a lélek számára, nem beszélve a napfény simogató hatásáról, a madarak énekéről, a friss levegőről, amely mind-mind pozitívan hat az elmére, a szellemre, a testre és a lélekre egyaránt. A kertészkedés csökkenti a stresszt, ellazítja az izmokat és még a komoly mentális betegségek tüneteit is jelentősen lecsökkenti.

Kapcsolódó cikkek

Mi magunk is sokat tehetünk - A belső békénk megteremtése egyszerű eszközökkel – a lelki béke megteremtésében.

A belső béke megteremtése egyszerű eszközökkel

A belső béke megteremtése nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat. Ebben nyújt a cikk segítséget.

A fogadalmak betartása - 5 tipp, hogyan tartsd be a fogadalmadat – nem mindig olyan egyszerű feladat.

5 tipp, hogyan tartsd be a fogadalmadat

A fogadalmakat nem könnyű betartani. Erő és kitartás szükséges ahhoz, hogy megvalósítsuk azokat. Mutatunk 5 tippet, amelyek segíthetnek a kitűzött céljaid megvalósításában.

A háziállat tartásának előnyei

A háziállat tartásának előnyei

A háziállatok számos előnnyel járnak, mind fizikai, mind mentális szempontból.